Σελίδες

19/2/07

Η Προσπερίνα και ο Ναύτης

Της Ρούλας Γεωργακοπούλου

Δυο πίνακες μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του θεατρικού εναλλακτικά. Δυο διάσημοι πίνακες ο Ναύτης του Τσαρούχη και η Προσπερίνα του Dante Gabriel Rossetti συναντιούνται απρόσμενα στο μποέμικο σπίτι μιας αλλοπαρμένης συγγραφέως και πιάνονται σα το σκύλο με τη γάτα.

Η συγγραφέας (Πέπη Οικονομοπούλου) προσπαθεί να σπάσει τη σιωπή της Προσπερίνας (Μαρία Χούχου) και να την βάλει να αυτοβιογραφηθεί. Αυτή διηγείται όσο μπορεί πιο γλαφυρά τα βασανιστήρια του καμβά που τον θωπεύουν με το χρωστήρα, αλλά σύντομα η συγγραφέας βαριέται και αρχίζει ερωτικές περιπτύξεις με το Ναύτη του Τσαρούχη (Γιώργος Σμπιράκης). Η κωμική διάσταση ενός τέτοιου ménage a trois αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο κάθε στιγμή της αφήγησης.

Στο πιο μικρό θεατράκι της Αθήνας χαμένο κάπου στην Πατησίων η Αλίκη Αρναούτη έστησε ένα υπόλευκο σαν χάρτινο σκηνικό —όπως οι δρόμοι της φαντασίας— η Πέπη Οικονομοπούλου πήρε δυο πίνακες απ’ το χέρι και βάλθηκε να ανακαλύψει τα μυστικά της τέχνης και της ώριμης γυναικείας ψυχολογίας και όλοι μαζί χάθηκαν μέσα στην ονειροφαντασία της Ρούλας Γεωργακοπούλου. Μια πολύ ιδιαίτερη παράσταση, με πολύ ιδιαίτερους συντελεστές.

Σκηνοθεσία: Πέπη Οικονομοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλίκη Αρναούτη
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική: Νίκος Τσέκος
Παίζουν: Πέπη Οικονομοπούλου, Μαρία Χούχου, Γιώργος Σμπιράκης

Θέατρο Στούντιο Οδού Αντιοχείας
Αντιοχείας 1 και Πιπίνου, 210-8832050

Δεν υπάρχουν σχόλια: