Σελίδες

17/3/08

Alpenstock

του Rémi de Vos

Ο Ρεμί ντε Βος έγραψε ένα σύντομο ανέκδοτο για την ξενοφοβία και η Esther Andre Gonzalez (που δεν γλιτώνει την υπερκόπωση, αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς) το σκηνοθέτησε με ταραντινική διάθεση για σάτιρα και αίμα να πετάγεται και να πιτσιλίζει το λευκό σκηνικό. Η όλη φάση είναι αναμφισβήτητα διασκεδαστική, αν και καταλήγει φρούδα στην επαναληπτικότητά της, που ίσως βέβαια την κάνει ουσιαστικά διασκεδαστικότερη. Το όλο και πιο επίκαιρο θέμα του same and other, εν μέσω μεταναστευτικών ρευμάτων να κατακλύζουν την Ευρώπη και το φόβου του άλλου να εντείνεται έχει ως αφετηρία ο Ρεμί, και το βλέπει με απενοχοποιημένα φαιδρή διάθεση αποκλείοντας ολωσδιόλου το διδακτισμό και την πρόταση λύσεων.

Άλλωστε, τι λύσεις να προτείνει κανείς για τέτοια προβλήματα-σπαζοκεφαλιές, όπως ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η απαίτηση για καθαρότητα της ράτσας. Τα θίγει κανείς με την ελπίδα ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο νου του δέκτη και θα τον οδηγήσει σε ορθότερη θεώρηση της σύγχρονης κατάστασης. Έτσι και ο Γάλλος δραματουργός βάζει τη Γκρέτε να καθαρίζει ολημερίς ντυμένη σαν αυθεντική μικρή Ολλανδέζα, ενώ ο άντρας της Χανς τρέχει σε παρελάσεις φορώντας περήφανα την εθνική του ενδυμασία και την εξορκίζει να μένει μακριά από την "κοσμοπολίτικη" αγορά (εδώ εντοπίζω προφανή μεταφραστική σύγχυση). Η Γκρέτε θα παρακούσει, θα εκτεθεί σε ξένα μάτια και θα προσπαθήσει να αποκρούσει ξένες επιθυμίες χωρίς αποτέλεσμα, γιατί το ξένο έχει τη διπλή ιδιότητα να μας τρομάζει και να μας ελκύει συγχρόνως με την εξωτικότητά του. Η Αγγελική Δημητρακοπούλου είναι η κύρια δύναμη αυτής της μαύρης κωμωδίας με την ιδανική καρικατουρίστικη απόδοση της Γκρέτε και τη κελαριστή φωνή της. Σκηνικά και κοστούμια, φωτισμοί και μουσική επένδυση παίρνουν κι αυτά εύσημα για τη συνδρομή τους σε ένα ολοκληρωμένο αισθητικά αποτέλεσμα που ξεκαρδίζει μεταμεσονύκτια προχωρημένους θεατές.

Μετάφραση: Μπουμπουλίνα Νικάκη
Σκηνοθεσία: Esther Andre Gonzalez
Σκηνικά - Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική Επιμέλεια: Ορέστης Καμπερίδης
Παίζουν: Αγγελική Δημητρακοπούλου, Νέστωρ Κοψιδάς, Δημήτρης Λιόλιος

Χώρα, Σκηνή Μικρή Χώρα
Αμοργού 20, Κυψέλη, 210 8673945

2 σχόλια:

gay super hero είπε...

Kαλησπέρα! Οι δηλώσεις υποστήριξης είναι βεβαίως ευπρόσδεκτες και μας χαροποιούν ιδιαίτερα. Για να αποφύγουμε όμως τα κακεντρεχή σχόλια, στη λίστα μας έχουμε περιλάβει μόνο τα μπλογκ που έχουν δημοσιεύσει με κάποιο τρόπο τη διαμαρτυρία μας.

Χαίρομαι πάντως γιατί μέσα από αυτή την ιστορία έχω ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα μπλογκ σαν κι αυτό εδώ που μέχρι τώρα δεν γνώριζα!:-)

antigonos είπε...

Κρίμα, αλλά όντας θεματικό blog δε θίγουμε κοινωνικά ή άλλα ζητήματα, αρκούμαστε στα του θεάτρου, ενίοτε συνδυαστικά με την επικαιρότητα. Δεν υπάρχει αυτό τον καιρό και σχετική παράσταση, σνιφ. Και για όσους δεν καταλαβαίνουν, αναφερόμαστε στην υποστηρικτική μας θέση στην πρωτοβουλία κατά του συμβολαίου συμβίωσης αποκλειστικά για ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.