Σελίδες

24/4/12

Ιδιωτικές Ζωές


Ποιοί είναι αυτοί οι περίεργοι μουσάτοι που κάνουν παρέα με τη Θάλεια Ματίκα; Δε τους γνωρίζω. Σκοπεύω να δω από την κλειδαρότρυπα τις ιδιωτικές τους ζωές, όπως και να 'χει. Ο Θεατρικός Οργανισμός S.Τ.Ε.P. μεταφέρει το πιο γνωστό θεατρικού του Sir Noël Coward -τον οποίο στα νιάτα του τον κατηγόρησαν για ροπή προς την εξυπνάδα, που πρέπει να ξεπεράσει ("...if he can overcome a tendency to smartness"), μα, είναι ποτέ;- από το Θέατρο Άλμα στην Αθήνα, πλέον στο θέατρο Αυλαία, στη Θεσσαλονίκη.

Περί τίνος πρόκειται; "O Έλιοτ (Τάσος Ιορδανίδης) και η Αμάντα (Θάλεια Ματίκα) χωρίζουν, παντρεύονται αντίστοιχα τη Σίμπιλ (Νικολέτα Κοτσαηλίδου) και το Βίκτορ (Ορέστης Τζιόβας) και φεύγουν για τον μήνα του μέλιτος. Θα ξανασυναντηθούν, όμως, αφού και τα δύο ζευγάρια διαλέγουν το ίδιο μέρος και το ίδιο ξενοδοχείο. Αυτό θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για να αναθερμανθεί η σχέση τους μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών και επικίνδυνων επεισοδίων, που θα ξεδιπλώσουν επί σκηνής ένα ξέφρενο ερωτικό γαϊτανάκι."

Είναι τόσο αφράτο-ανάλαφρο, σα μπουλβάρ -συστήνεται και αυτό για μετά το φαγητό -μια δροσερή, αστεία παραστασούλα είναι ότι πρέπει για να χωνέψει κανείς. Πολύ χαίρομαι που υπάρχουν κι αυτές, γιατί ενίοτε φοβούμαι ότι θα πνιγούμε κάτω από τα κλινοσκεπάσματα της βαριάς κι ασήκωτης κουλτούρας.

Το Private Lies χαρακτηρίζεται ως κωμωδία ηθών και γράφτηκε το 1930 (κι όμως, τόσο παλιά). Το θεατρικό είχε μεγάλη επιτυχία στο Broadway, στο West End και σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πρώτο ανέβασμα τους ανδρικούς ρόλους είχαν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο έτερεος Sir, Lawrence Olivier, ενώ τους γυναικείους ρόλους έχουν παίξει η Liz Taylor και πρόσφατα η αχόρταγη ξανθιά του Sex and the City Kim Katrall (για δες! αν πάτε του χρόνου προς Νέα Υόρκη, μπορείτε να δείτε την παράσταση in fact). Έχει γίνει και ταινία και τηλεταινία, ξέρετε τώρα πως είναι αυτά, την επιτυχία προσπαθούν όλοι να την εξαργυρώσουν με κάθε πιθανό τρόπο.

Μια τελευταία μνεία στους συντελεστές, ενδυματολόγος είναι ο φοβερός και τρομερός Βασίλης Ζούλιας -αγαπάμε τη μετα-μοντέρνα ρετρό αισθητική του- και μουσική επιμέλεια κάνει ο Ιάκωβος Δρόσος, άρα έχουμε να περιμένουμε κάτι. Ο σκηνοθέτης πάλι...εντάξει, τόσα χρόνια κάτι έχει μάθει. Πηγαίνετε να τη δείτε και πείτε μου. Κουλ τη βλέπω.

Μετάφραση: Πέτρος Φιλιππίδης, Χρήστος Σιμαρδάνης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Ενδυματολόγος: Βασίλης Ζούλιας
Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου - Φιλιππίδη
Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Σκηνοθεσία trailer: Αλέξανδρος Ζαρμπής
Παίζουν: Θάλεια Ματίκα, Τάσος Ιορδανίδης, Ορέστης Τζιόβας, Νικολέττα Κοτσαηλίδου

Θέατρο Αυλαία
Κεντρικό κτίριο Χ.Α.Ν.Θ. (Είσοδος από Τσιμισκή), Πληροφορίες / Κρατήσεις θέσεων: 2310237700

Παραστάσεις: Τε, Πε, Πα, Σά  και Κυ, 21:00
Είσοδος:  15 ευρώ, 12 ευρώ φοιτητικό
Διάρκεια: 95 λεπτά

Δεν υπάρχουν σχόλια: