Σελίδες

6/12/07

Ζελόβ

της ομάδας Ab Ovo

I love you και je t’aime σημαίνει σ’αγαπώ, όμως η αγάπη είναι τόσο πολυσήμαντη και κουρασμένη πια έννοια που πρέπει να αντικατασταθεί από το Ζελόβ. Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει η ομάδα Ab Ovo που έχει βγει από τα καζάνια της κολάσεως και σατιρίζει τώρα ένα πιο ευαίσθητο θέμα, αυτό της αγάπης. Τι είναι η αγάπη, τι πρέπει να μας δίνει ως άτομα, οφείλουν άλλα παρελκόμενα όπως ο έρωτας, η ανάγκη, το πάθος, η ζήλια να μπλέκονται μαζί της ή όχι; Ερωτήματα που πλείστοι όσοι ψυχολόγοι και ερευνητές μελέτησαν, χιλιάδες βιβλία γράφτηκαν γι’ αυτά, δε μας έβαλαν όμως καθόλου περισσότερο μυαλό από πριν.

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης λοιπόν, αποφάσισε να μας βάλει. Ο ίδιος ως συντονιστής-κομπέρ μας προσφέρει μαζί με τους ηθοποιούς-χορευτές-περφόρμερ του μικρές σκηνές-σκετς από τη σύγχρονη ζωή που εκτυλίσσονται στο όνομα της αγάπης. Η αυτοσυνειδησία της παράστασης λειτουργεί θετικά και στο έπακρο, οι ηθοποιοί ενταγμένοι στην μεταμοντέρνα εποχή δε μοχθούν διόλου να μας πνίξουν στην ταύτιση, αλλά παίζουν με αποστασιοποίηση σε δύο επίπεδα: παίζουν τους ηθοποιούς που παίζουν τους διάφορους ρόλους των σκετς, αφού η παράσταση είναι δομημένη ευχάριστα σαν ένα σουρεαλιστικό και σκληρό τηλεπαιχνίδι με τον παρουσιαστή -Σαρακατσάνη να εξαφανίζεται και να εμφανίζεται κατά βούληση.

Οι θεατές ξέρουν κι αυτοί ότι βλέπουν καρικατούρες των εαυτών τους και των γύρω τους επί σκηνής, αλλά το απολαμβάνουν: ερωτικές σχέσεις που βασίζονται στην υποταγή του ενός (συνήθως της γυναίκας), άλλες που έχουν βαλτώσει από τη ρουτίνα, φιλικές σχέσεις που υποφέρουν από τον εγωισμό και ανάμεσά τους διασκεδαστικά μουσικά ιντερμέδια. Όλες οι σχέσεις που δεν οδηγούν στην ολοκλήρωση και δεν είναι εντελώς ισορροπημένες πάνε στα σκουπίδια, κατά τη θεωρία του Ζελόβ, που είναι ένα είδος αγάπης που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και είναι απόλυτα συνειδητή επιλογή μας χωρίς φόβο και πάθος. Πράγμα δυσεύρετο, βέβαια, γι’ αυτό στο τέλος μένουμε χωρίς μεγάλα περιθώρια επιλογής, μέχρι που έρχεται η αποκάλυψη: ο πολέμιος της αγάπης και πρεσβευτής του Ζελόβ που απορρίπτει κάθε αγάπη που συνοδεύεται από λογιών-λογιών αδυναμίες άφησε το μεγάλο του έρωτα για να ψάξει την τελειότητα. Και την ψάχνει ακόμη... Όλη η ομάδα είναι δεμένη και παίζει με αμείωτη ένταση και αέρινη κίνηση, όμως εγώ ξεχωρίζω πάντα το Γιάννη Σαρακατσάνη, που είναι άσος στις μεταμορφώσεις --και υποψήφιος στα βραβεία Κάρολος Κουν στην κατηγορία νέου δημιουργού, όπως και την κινηματογραφική ψηλόλιγνη φιγούρα της Βάσως Καβαλιεράτου. Η νέα μου Ζελόβ συμπάθεια είναι ο Σάκης- Λευτέρης Ελευθερίου.

Το Ζελόβ σπάει διάφορα φράγματα στο θέατρο: πρώτα στο θέμα του χώρου: η παράσταση ανεβαίνει σε μια ταράτσα (έχει δει κανείς σας θέατρο σε ταράτσα;). Μη φοβάστε, ο χώρος στεγάζεται. Δεύτερον είναι sold out (έχει δει κανείς σας παράσταση σε ταράτσα το καταχείμωνο να είναι sold out;) Τέλος στην όλη αντιφατική σύλληψή του. Το Ζελόβ δεν είναι παρά ένα παράδοξο παιχνίδι με χρώματα και μουσικές που κατηγορεί την τόσο ελαττωματική αγάπη μόνο για πλάκα: τελικά καταλήγει ότι όσο ελαττωματική κι αν είναι, δεν έχουμε παρά μόνον αυτή, αφού το Ζελόβ είναι μια ουτοπία.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνικά: Adel Sanoussi
Κοστούμια: Ζωή Ξεμαντήλωτου, Φάνης Παυλόπουλος
Φωτισμοί: Γιάννης Κωνσταντακόπουλος
Μουσική: Αλέξης Ιωάννου, Σπύρος Μοσχούτης
Χορογραφία: Ηρώ Αποστολέλλη
Παίζουν: Λευτέρης Ελευθερίου, Βάσω Καβαλιεράτου, Μαρία Μπαλούτσου, Φάνης Παυλόπουλος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη, Βάσω Χελά

Θεατρική Ομάδα Ab Ovo

Θέατρο Χώρα, Σκηνή Μικρή
Αμοργού 20, Κυψέλη, 210 8673945

Δεν υπάρχουν σχόλια: