Σελίδες

15/5/12

Medea Redux

Φρέσκια πρόταση μέσα στον κοσμοχαλασμό μας έρχεται από το Θέατρο Πορεία. Αυτές τις μέρες, φρονώ, το πιο πρόσφορο μέρος να κάνει κάποιος τέχνη και τα ρέστα είναι σίγουρα η Ελλάδα: το κόστος έχει πέσει, βρίσκεις φτηνούς ή και δωρεάν ηθοποιούς, θεατρικούς συντελεστές και χώρους για να ανεβάσεις ό,τι μεγαλειώδες ονειρευόσουν τόσα χρόνια.

Δε τα λέω με κακό σκοπό, σχωρέστε με, τα παραπάνω είναι σκέψεις κυρίως, πλην όμως εδραζόμενες στην πραγματικότητα. Αποφεύγω να πω ότι το επίπεδο έχει πέσει -άπειροι συντελεστές κρατούν ακόμη γερά- να θυμίσω όμως πως "νηστικό αρκούδι, δε χορεύει". Κι όμως εγώ το βλέπω που χορεύει μεν, αλλά στραβοπατάει. 

Αύριο λοιπόν ξεκινάει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Πορεία σε πανελλήνια πρώτη για πρώτη ο μονόλογος του Αμερικανού Neil LaBute Medea Redux. Ο πανέξυπνος δραματουργός και σεναριογράφος  LaBute  τα βάζει με τη φοβερή πένα του με τον αρχετυπικό μύθο της Μήδειας, προσπαθώντας να προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα της εφηβικής σεξουαλικής αποπλάνησης και της βίας με την ευρύτερη έννοια.  Η σκηνοθεσία "χρησιμοποιεί ποιητικά στοιχεία" για να περιγράψει την τραγική εμπειρία που περιγράφεται στο σύγχρονο ψυχολογικό δράμα του Neil LaBute -σημειωτέον: μιλάμε για μια νέα ματιά στη Μήδεια, με διαφορετική πλοκή.  Στο συγκεκριμένο θεατρικό "η ηρωίδα, παρασυρόμενη από τον καθηγητή της στο σχολείο όπως η ίδια αποκαλύπτει βρίσκεται σήμερα στα 28 της χρόνια να ανακρίνεται για τη δολοφονία του παιδιού της". 

Τι ιδιαίτερο έχει η παράσταση; Γιατί την προτείνω εδώ; Για τον απλούστατο λόγο ότι θα ανέβει στην Αγγλική γλώσσα, δηλαδή όσοι πάτε θα έχετε την τύχη να ακούσετε το πρωτότυπο κείμενο, πράγμα που δε συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα -να 'ναι καλά και το Ελληνικό Φεστιβάλ που μας φέρνει και τίποτα διεθνές το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Εκτός των άλλων η πρωταγωνίστρια Ζωή Μυλωνά μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και μπορεί να υποστηρίξει άνετα το αγγλόφωνο κείμενο με την αμερικάνικη προφορά της (ένας θεός ξέρει τι ήρθε να κάνει στην Ελλάδα, αλλά όπως είπα, είναι ευκαιρία τώρα να πραγματοποιήσει πάσα ένας το καλλιτεχνικό του όνειρο πάνω στα χαλάσματα). Η παράσταση έχει πολλές πιθανότητες να είναι καλή (το παίζουμε fifty-fifty?). LaBute είναι αυτός. Η παράσταση θα έχει βέβια ελληνικούς υπέρτιτλους, μην τρομάζετε.

Μετάφραση: Μαριετίνα Μπάστα
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Ζουράρη
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική Επιμέλεια: Ζωή Μυλωνά
Φωτογραφίες: George Alexandrakis
Art work: Amarildo Topalis
Πρωταγωνιστεί: Ζωή Μυλωνά

Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69 - Πλατεία Βικτωρίας, 210 8210991, 210 8210082

Παραστάσεις: Τε, 20.30, Πέ, Πα, Σα, 22.00 (έως τις 3 Ιουνίου) *στα Αγγλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους
Είσοδος:10 €  

Δεν υπάρχουν σχόλια: