Σελίδες

7/12/06

(Ο Άγγελος Αντωνόπουλος είναι) Ο Μαρξ στο Σόχο

Του Howard Zinn

One-man show από τον Άγγελο Αντωνόπουλο που δεν είναι πια παιδάκι, αλλά τα βγάζει πέρα μια χαρά. Δε ξέρω ποιος του είπε ότι μοιάζει με το Μαρξ, όντως όμως καταφέρνει να τον ξαναζωντανέψει μοναδικά πάνω στη μικρή σκηνή του θεάτρου με φόντο ουρανοξύστες χτισμένους από αμερικάνικα δολάρια.

O Αμερικάνος Howard Zinn έχει γράψει πολλά βιβλία, με πιο γνωστό το A People's History of the United States που είναι η αμερικάνικη ιστορία από μια νέα οπτική. Με άξιους συγχαρητηρίων στόχους εκλαΐκευσης, το πιο πρόσφατο θεατρικό του ο Μαρξ στο Σόχο προσπαθεί να κατεβάσει την απρόσιτη φιγούρα του Μαρξ από το βάθρο της και να της δώσει πίσω την ανθρώπινή της υπόσταση. Απευθύνεται σε όλους αυτούς που ουδέποτε σκέφτηκαν να διαβάσουν το Κεφάλαιο, έχουν όμως ένα σχετικό πάρε-δώσε με αυτό που λέγεται κοινωνική αδικία. Το θεατρικό φυσικά δεν είναι και ό,τι πιο ανάλαφρο —δεν το επιτρέπει, άλλωστε, το θέμα του— έχει όμως επιτυχημένες κωμικές στιγμές και έξυπνες ατάκες.

Ο Μαρξ έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Σόχο του Λονδίνου. Τώρα, βλέποντας τον κόσμο να επιμένει να τον κηρύσσει ξανά και ξανά νεκρό, ζητάει άδεια από τους υπεύθυνους του άλλου κόσμου να γυρίσει για λίγο πίσω στη γειτονιά του για να εξηγηθεί. Γραφειοκρατικό λάθος τον στέλνει τελικά στο Σόχο της Νέας Υόρκης! Εκεί, ανάμεσα σε σκουπίδια, δηλώνει ότι δεν είναι Μαρξιστής, μιλάει για τη γυναίκα του, την υπηρέτριά του, τις κόρες του, τον Μπακούνιν πίνοντας και από καμιά γουλιά.

Η μετάφραση κυλάει άνετα, η σκηνοθεσία είναι σχετικά αόρατη και φυσικά το στιβαρότερο στοιχείο της παράστασης, εκτός του κειμένου, είναι ο μεγάλος Άγγελος Αντωνόπουλος. Μαθήτευσε κοντά στον Κάρολο Κουν και οι μαμάδες μας τον έβλεπαν στα νιάτα τους στον Άγνωστο Πόλεμο και στους Πανθέους. Εμείς τον βλέπουμε κυρίως στο θέατρο, και σπανίως μας απογοητεύει.

(Μια διαφωτιστική πρόσφατη συνέντευξή του θα βρείτε εδώ.)

Μετάφραση: Άρης Λασκαράτος
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Σκηνικά: Γιώργος Ασημακόπουλος
Ερμηνεύει: Άγγελος Αντωνόπουλος

Θέατρο Προσκήνιο

3 σχόλια:

antigonos είπε...

Η παράσταση παρουσιάστηκε και στο ιδιαίτερα θεατρόφιλο κοινό του Βόλου στην Παλιά Ηλεκτρική.

mmexer είπε...

Καλά αυτή η παράσταση είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. Δεν πρέπει να τη χάσει κανείς...

Ανώνυμος είπε...

5.5.2009 "Μπουσουλοπούλειο" Άργους
Εξαιρετική απόδοση της διαχρονικότητας της κριτικής του "Κεφαλαίου" του Μάρξ από τον Μαρξ- Άγγελο Αντωνόπουλο.
MAR-MER