Σελίδες

9/7/07

Η Θεατρικότητα της Κοκκινοσκουφίτσας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος για την πυρκαγιά στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, 8 Ιουλίου 2007.

Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με τα κίνητρα και τη επιτυχία της συγκεκριμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, αλλά με την παρουσία σε αυτήν μιας τεράστια κούκλας, που παρίστανε μια τρομακτική Κοκκινοσκουφίτσα συνοδεία ενός πλακάτ ''Περπατώ εις το δάσος, όταν το δάσος δεν είναι εδώ'', η οποία κατά την γνώμη μου προσέδωσε μια ιδιαίτερη θεατρικότητα στο γεγονός.

Η χρήση κούκλων ανάγεται στα προϊστορικά χρόνια όταν χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές - παγανιστικές τελετές ως ομοιώματα ζώων, φυτών, ανθρώπων και πλασμάτων της φαντασίας. Έκτοτε η χρήση της επεκτάθηκε σε ποικίλες ανθρώπινες δραστηριότητες κι εκδηλώσεις ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πολιτισμού. Ευρεία είναι και η παρουσία και η αξιοποίηση της στα περισσότερα είδη θεάτρου (Θέατρο της Ασίας, της Ευρώπης, κ.τ.λ.).

Η χθεσινή της παρουσία στην προαναφερόμενη συγκέντρωση διαμαρτύριας έφερε έντονα τα χαρακτηριστικά λαϊκού θεάτρου, θυμίζοντας τις γιγαντιαίες κούκλες του πολιτικού Bread and Puppet Theater του Peter Schumann. Ως φιγούρα - οδηγός και σύμβολο αναφοράς πλανιόταν με μια γκροτέσκα έκφραση τρόμου και οργής στο πρόσωπο και τα τεράστια χέρια της, σαν εφιάλτης πάνω από το πλήθος, ξεσηκώνοντας τους διαδηλωτές σε νέα συνθήματα.

Ελπίζω να την ξανασυναντήσω εκεί στην συναυλία της Παρασκευής κι αυτή την φορά να έχει φέρει μαζί της και την γιαγιά της, ο λύκος πάει πια έγινε κάρβουνο.

5 σχόλια:

Aντώνης είπε...

Καλές και άγιες οι διαμαρτυρίες αλλά το καλύτερο θα ήταν οι οικολόγοι της διαμαρτυρίας να μάθουν να μην αφήνουν όγκους απορρημάτων στο διάβα τους. Τουλάχιστον αυτοί. Έστω...Μειώνει το αίτημα αν μη τι άλλο.

cheaptalk είπε...

Δεν έβαλες τίτλο στο θέμα, ενώ του έβαλες ετικέτα. Και τα δύο δε συνηθίζονται σε αυτό το blog. Για να μη πιάσω και τα υπόλοιπα ;)

floudion είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
floudion είπε...

@ αντώνης & cheaplog

Αν ξαναδιαβάσετε την αρχή του κειμένου, το τονίζω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να ασχοληθώ με τα κίνητρα της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας καθότι δεν γράφω σε κάποιο πολιτικό/ οικολογικό/κ.τ.λ. blog, σκοπός μου είναι να ασχοληθώ με την ΘΕΑΤΡΙΚΟΤΗΤΑ της κούκλας της Κοκκινοσκουφίτσας, η οποία προσέδωσε χαρακτήρα θεατρικού δρώμενου στην εν λόγω εκδήλωση. Εάν η παραπάνω πρόθεση δεν έγινε κατανοητή, λάθος μου.

@ cheaplog

Δεν νομίζω ότι σε αφορά το τι συνηθίζεται ή το τι δεν συνηθίζεται εδώ. Αλλά άμα θέλεις να σου δικαιολογήσω τις συγκεκριμένες επιλογές μου, προσπάθησα αρκετές φορές να γράψω τίτλο, αλλά ο κέρσορας δεν πήγαινε στον Τίτλο και για αυτό αποφάσισα να βάλω ετικέτα, μέχρι να επιστρέψει ο administrator και να το διορθώσουμε μαζί. Σε κάλυψα?

cheaptalk είπε...

Δε ξέρω γιατί έσβησες το προηγούμενο σχόλιο και αποφάσισες να μας επιτεθείς. Αλλά ούτε εγώ ούτε ο Αντώνης σχολιάσαμε το κείμενό σου. Θεματολογικά άλλωστε την όλη προσπάθεια τη θεωρούμε πολύ πολύ περισσότερο από αξιόλογη και γι' αυτό τη στηρίζουμε (οι Μάζες), μέσω του φίλου μας του Γούγλη.

Όσο αφορά την αισθητική τόσο του blog όσο και των κειμένων ασχολήθηκα προσωπικά, έστω και αν δεν είχα το χρόνο να φτιάξω όλες τις λεπτομέρειες. Ξέρω πάντως ότι πρόβλεψη για ετικέτες δεν υπάρχει, γιατί απαγορεύονται δια ροπάλου (και όχι δικού μου). Και αν δε μπορώ να πω εγώ ότι ο αρπακόλα τρόπος που ανέβασες το κείμενο προσβάλλει την πάγια αισθητική, τότε δε βλέπω ποιος μπορεί.