Σελίδες

1/2/08

Escape

του Νίκου Βεντουράτου

Ότι βάζοντας δίπλα-δίπλα τις λέξεις μιούζικαλ και ελληνικό προκαλείς γέλωτα, είναι γνωστό. Ότι κόσμος και κοσμάκης (Βουγιουκλάκη, Βίσση, Ντενίση) προσπάθησαν με αμφίβολα αποτελέσματα να δώσουν ώθηση σε αυτό το υπό εξαφάνιση είδος στην Ελλάδα, είναι επίσης γνωστό. Σήμερα όμως, όσο ποτέ, πλείστα talent shows μας πείθουν ότι το κοινό και οι performers πληθαίνουν και ζητάνε μουσικοχορευτικό θέαμα. Και στα χνάρια της Ελληνικής Θεαμάτων, η Σία Κοσκινά (με παρελθόν στο μιούζικαλ) με το Νίκο Βεντουράτο (που χαίρει άκρως cult φήμης για τις μουσικές του ενασχολήσεις) αποφάσισαν να δώσουν στο κοινό αυτό που ψάχνει. To Escape.

Το θέατρο Βρετάνια δεν έχει το παλιό του glamour, αλλά οι Δευτέρες και οι Τρίτες του είναι μέσα στο συνωστισμό. Όπου ακούς πολλά κεράσια, όμως, κράτα μικρό καλάθι, λένε, άρα, όπου ακούς " 3D μουσική κυβερνοπαράσταση" τι καλαθάκι να κρατήσεις; Το plot που δένει μαζί τραγούδια από γνωστά μιούζικαλ όπως Blood Brothers, Romeo & Juliet, Jekyll & Hyde, Fantome of the Opera, Notre Dame de Paris, Rocky Horror Show και Moulin Rouge είναι τόσο απλό όσο και ανεπαρκές: συγγραφέας ονόματι Christian αγοράζει ένα πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας για να ζήσει μέσα σ' αυτό εμπειρίες που στη συνέχεια θα μεταφέρει στο χαρτί. Οι εμπειρίες του είναι συνώνυμες με σκηνές από τα παραπάνω μιούζικαλ, ώσπου στο τέλος αποφασίζει να γράψει μια ιστορία και συνειδητοποιούμε ότι είναι ο Christian του Moulin Rouge που ερωτεύεται μια Satine πολύ λίγη για το ρόλο και τελικά χάνεται στον κυβερνοχώρο, αυτόν τον αχανή ιστό-web όπου βασιλεύει η S.i.a.-Σία Κοσκινά.

Μόνο ένας Βεντουράτος θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιο concept με επιεικώς κακής ποιότητας 3D effects και με τη δήθεν πρωταγωνίστρια Σία (καθαρά όνομα-κράχτης) να λέει μόνο το τραγούδι του φινάλε, και μέχρι τότε να ακούμε μόνο τη φωνή της- ως πλοηγού του προγράμματος. Για καλή μας τύχη, οι Musicult Reactor Dreams, ένα τσούρμο αγόρια και κορίτσια που τραγουδούν και χορεύουν δεν είναι κακοί, αν εξαιρέσουμε την εμφανή δυσκολία που έχουν με την προφορά σε αγγλικό και κυρίως γαλλικό στίχο. Όχι ότι έχουν όλοι το ρόλο που τους ταιριάζει, φοράνε τουλάχιστον τα σωστά κοστούμια. Ξεχωρίζει ο --αταίριαστος στη συγκεκριμένη παραγωγή-- Αξιώτης, όμως δεν αρνούμαι ότι κάτι μέσα μας φωνάζει πως σαν promo line της παράστασης θα ταίριαζε το: "η Σία παρουσιάζει την πρόοδο των μαθητών της από το ωδείο". Το πιο διασκεδαστικό και σκαμπρόζικο νούμερο είναι σίγουρα αυτό από το Rocky Horror Picture Show, άντε και η Σία-αράχνη στο τέλος. Η αίσθηση που αφήνει πάντως, δεν ήταν τόσο κακή για τουρλουμπούκι, τελικά. Όσο για τη σημειολογία του τίτλου, το esc(ape) αναφέρεται στο κουμπάκι του p.c. που σε φέρνει πίσω στην πραγματικότητα.

Σενάριο – μουσική – τραγούδια : Νίκος Βεντουράτος
Σκηνογραφία – σκηνοθεσία: Βασίλης Λαζαρίδης
Κοστούμια : Δέσποινα Χειμώνα
Χορογραφίες : Αντώνης Λιβερόπουλος
Ενορχήστρωση – Διεύθυνση ορχήστρας : Αντώνης Καρατζίκης
Φωτισμοί: Nady Francis
Τραγουδούν-Χορεύουν: Δημήτρης Αϊβαλιώτης, Βασίλης Αξιώτης, Φωτεινή Ασημακοπούλου, Βασίλης Γιακουμάρος, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ευφροσύνη Δημοπούλου, Μυρσίνη Δοξοπούλου,Άρτεμης Ζάννου, Μανώλης Θεοδωράκης, Ελένη Κατζόλα, Αντώνης Λιβερόπουλος, Αγγελική Μουρτζούκου, Νίκος Ρουσάκης, Αντώνης Τανισκίδης, Αδάμ Τσαρούχης, Λίντα Φένγκ

Βρετάνια
Πανεπιστημίου 7, 210 3221579

7 σχόλια:

Aντώνης είπε...

Κόσμος και κοσμάκης η Αλίκη στο μιούζικαλ δεν είναι. Μνήσασθε at least Cabaret, Evita, Victor - Victoria. Μην τα κάνετε κι εσείς τουρλουμπούκι...

antigonos είπε...

Όχι ότι όσοι ανέφερα εντός και εκτός παρενθέσεως έχουν το ίδιο βάρος στις παραγωγές μιούζικαλ που έχουν επιδοθεί, κανείς τους όμως δεν έφτασε ύψη Broadway και West End, γι' αυτό μπήκαν φαινομενικά στο ίδιο σακί. Να με συγχωρέσεις, γλυκέ μου, αν σου έθιξα την αγαπημένη κατά τ'άλλα Αλίκη μας.

Utopia είπε...

Το πιο ενδιαφέρον απ΄ό,τι κατάλαβα τελικά είναι η σημειολογία του τίτλου( ή έκανα λάθος;)...
Καλό μεσημέρι...

antigonos είπε...

Εξαρτάται για ποιους θεωρούμε ότι είναι ή όχι ενδιαφέρον. Όσοι ξέρουν τα musical απέξω και ανακατωτά στο αυθεντικό τους, μάλλον φρικάρουν. Όσοι δεν έχουν ιδέα από musical, δεν είναι κακό να πάρουν μια γεύση.

anta είπε...

Σέβομαι τις απόψεις σου που διάβασα πάνω στο "Escape" αλλά επειδή το είδα και όλη η παρέα μου φύγαμε μαγεμένοι θέλω να καταθέσω την άποψή μου. Ήταν μια απίστευτα πρωτότυπη παράσταση που σέβεται το θεατή και έχει βάλει υψηλούς στόχους. Λόγω δουλειάς του πατέρα μου έχω ζήσει 14 χρόνια στο Λονδίνο κι έχω δει και αγαπήσει εκεί το musical έχοντας δει δεκάδες παραστάσεις. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε κάτι τόσο κοντά στη νοοτροπία του Λονδίνου. Δε ξέρω τι δεν άρεσε αλλά αυτό είναι θέμα γούστου. Εκείνο όμως που θα σχολιάσω είναι η αναφορά στη Σία Κοσκινά ότι είπε ένα τραγούδι στο τέλος και έκανε τη φωνή της SIA σαν Cartoon. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλοι η παρέα μας σχολίαζε με ενθουσιασμό μετά την παράσταση τα διαφορετικά πρόσωπα της Σίας Κοσκινά και το διαφορετικό στιλ ερμηνείας. Σαν Christine στο Phantom of the opera τραγουδούσε κλασσικά, Σαν Λούση στο Jekyll and Hyde τραγουδούσε πιο jazz, σαν Εσμεράλντα στο Notre Dame de Paris τραγούδησε γαλλικά και σαν Black Widow στο φινάλε σαν μια μαύρη τραγουδίστρια με Rock εμφάνιση. Απ΄όλα αυτά κατάλαβες μάλλον μόνο τον τελευταίο ρόλο. Είναι γεγονός πως ήταν απίστευτες οι μεταμορφώσεις της και σε ξεγέλασαν όπως και άλλους ενδεχομένους θεατές. Θα σου πρότεινα να το ξαναδείς πιο προσεκτικά κι ίσως προσέξεις τότε πόσα πρωτοφανή στοιχεία για την Ελλάδα έχει αυτή η παράσταση. Ειδικά το Cartoon που παίζει με τους ηθοποιούς είναι πρόταση κι όχι μόνο αυτό... Όσο για τη λατρεμένη Αλίκη ας μη συγκρίνουμε γιατί εκείνη έκανε Ελληνόφωνο musical και απευθυνόταν σε διαφορετικό κοινό ενώ εδώ πρόκειται για το πρώτο τόλμημα από Έλληνες με τα κομμάτια στις αυθεντικές γλώσσες...

antigonos είπε...

Μα, γι' αυτό ακριβώς δεν ενθουσιάστηκα, γιατί έχω δει κι εγώ West End παραστάσεις και δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης. Υπερβολικά θεατράλε ερμηνείες, κακή προφορά, αλλά είπαμε, έχει ενδιαφέρον ok, για όσους δε γνωρίζουν το είδος. Όσο για τη Σία...σίγουρα μπερδεύτηκα εγώ?!

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΡΜΗΝΙΕΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΕΣ.Η ΣΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ.Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΗ...ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ......