Σελίδες

18/4/12

Γράμμα από τη Φυλακή για τους Ευρωπαίους


Εσείς την ξέρετε την ιστορία με το γράμμα που έγραψε ένας κάποιος Α. Γ. Μαγκάκης έγλειστος στον Κορυδαλλό; Το γράμμα αυτό, που απευθυνόταν στους λαούς της Ευρώπης, πήρε φόρα, δημοσιεύτηκε παντού, Ευρώπη, Ασία, Αμερική, ενέπνευσε και κινητοποίησε διεθνείς οργανισμούς και η Διεθνής Αμνηστία το τύπωσε σε πολλές γλώσσες με τα έσοδα από τις πωλήσεις να κατατίθενται για τα δικαιώματα υπέρ των πολιτικών κρατουμένων.

Ναι, καλά καταλάβατε, η ιστορία αυτή είναι πολύ παλιά. Τότε που οι κομμουνιστές στη χώρα μας έμπειναν φυλακή και όσοι αγόραζαν Ριζοσπάστη καλούνταν στο τμήμα για ανάκριση. Τότε που έπρεπε να βγάζεις το σκούφο σου που είσαι κάτοικος μιας χώρας που αυτοαποκαλείτο "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών" και έβγαζε λάβαρα με το "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια" με την πρώτη ευκαιρία.

"Αμύνομαι. Γι'αυτό γράφω" λέει το Φεβρουάριο του 1971 από τις φυλακές Κορυδαλλού ο καθηγητής της Νομικής Σχολής  Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης. Γιατί βρισκόταν μέσα και όχι έξω; Επειδή ήταν αντιφρονούντας, φυσικά. Οι παραδόσεις του στο πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας είχαν τη μορφή αντιδικτατορικής εκδήλωσης, εξ'ου και απομακρύνθηκε από τη θέση του και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην απομόνωση. Εκεί υπέστη βασανιστήρια επί πέντε μήνες, έως ότου να καταδικαστεί σε κάθειρξη 18 ετών. Μέσα από τα σίδερα συνέχισε να πολεμάει τη Δικτατορία με τη συγγραφή αντιστασιακών κειμένων, το πιο διάσημο από τα οποία αποτελεί τη βάση ετούτης εδώ της θεατρικής παράστασης. Ευτυχώς γι'αυτόν, αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το '72 και κατέφυγε στη Χαιδελβέργη, όπου συνεχίζει να διδάσκει χωρίς να σταματήσει την πολιτική του δράση. Το κείμενο του Γράμμα από τη Φυλακή για τους Ευρωπαίους -που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος- ενέπνευσε τώρα τη Θεατρική Ομάδα IlluminArti, γιατί, όπως λένε στο statement της παράστασης, it rings a bell. Εντάξει, δεν το λένε έτσι, στα ελληνικά το λένε, και με περισσότερη σάλτσα. Όμορφα.
"Μπορεί κανένας από εμάς να μην έζησε τα χρόνια εκείνα και ίσως κάποιοι από εσάς να μην έχουν ακούσει καν γι' αυτά τα γεγονότα, όμως λέμε “τότε...” και μοιάζει τόσο με το “τώρα”. Σήμερα, η Ελλάδα είναι αιχμάλωτη, φυλακισμένη στα χρέη και στο παρελθόν της. Το παρόν, αλλά και το μέλλον διαγράφονται με χρώματα που ξεθωριάζουν στα μάτια όλων, αλλά κυρίως των νέων. Το Γράμμα από την φυλακή για τους Ευρωπαίους είναι η αντίσταση και η απάντησή μας σε αυτήν την κατάσταση με όπλο την τέχνη και πυρομαχικά τα τραγούδια, την κίνηση και το ίδιο το κείμενο του Α. Γ. Μαγκάκη· ένα κείμενο διαχρονικό και ανατριχιαστικά επίκαιρο. "
Σημειοτέον, η εν λόγω επιστολή βραβεύτηκε από τον Σερ Λώρενς Όλιβιε στην τελετή, που έγινε για την ένταξη της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και περιλαμβάνει λόγια τόσο αληθινά, όσο απλά: “Αυτό θέλει η φυλακή, ν' αρχίζεις να κουβεντιάζεις μέσα σου το παράδοξο. Αυτό θέλει η φυλακή. Να καταλήξει η ανθρωπιά σου να είναι μόνο το άγχος σου.”
"Η παράσταση με αφετηρία και  άξονα το κείμενο της επιστολής, η παράσταση επιχειρεί να ανοίξει διάλογο με τα θέματα και την ιδεολογία του. Να επαναπροσδιορίσει τις αξίες και τους εφιάλτες του μέσα από το πρίσμα των σημερινών καταστάσεων. Να συνθέσει με τις λέξεις του το «ευρωπαϊκό όνειρο»  και τους ανθρώπους του, που ταυτόχρονα μας ευλόγησαν και μας καταράστηκαν. "
Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω και να συγχαρώ τα παιδιά που τολμούν να ενώσουν το παρελθόν με και το παρόν με ευθείες γραμμές. Διαβάστε το κείμενο, δείτε την παράσταση και αντισταθείτε. Όπως μπορεί ο καθένας σας (μας). Αλλιώς, αυτή η χώρα δε θα σωθεί ποτέ, φοβούμαι.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπρατάκος
Κείμενο: Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης “Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους”, Δ' Έκδοση, Ίκαρος, Αθήνα 2007
Κοστούμια: Περσεφόνη Γεράγγελου – IlluminArti
Σκηνικά: Φίλιππος Βασιλείου
Μουσική Επιμέλεια: IlluminArti
Επιμέλεια Κίνησης: IlluminArti
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντραχης – Γιώργος Τσιτσίγκος
Σκίτσο Αφίσας: Ιωάννης Ρουμπούλιας (Rubus)
Παραγωγή: IlluminArti, ήτοι: Βασιλείου Φίλιππος, Γεράγγελου Περσεφόνη, Ζάρδα Αγάπη, Κουρεβέσης Αλέξανδρος, Μπρατάκου Άρτεμις, Οικονομίδου Κλεοπάτρα, Πολίτης Παντελής, Σταματίου Ελένη, Χρόνη Αντιγόνη

Θέατρο στον Κύβο
Μαργαρίτη 5, Νέος Κόσμος, Κράτηση Θέσεων στο 698 40 28 017 (11.00-13.00 & 17.00-20.00)

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο & Δευτέρα, 21.00 (από 17 Απριλίου)
Είσοδος: 12 €, Μειωμένο: 8 €, Ατέλεια: 5 €

Δεν υπάρχουν σχόλια: