Σελίδες

13/11/06

Σκηνές από ένα γάμο

Του Ίγκμαρ Μπέργκμαν


Θέατρο Προσκήνιο
Μετάφραση από τα σουηδικά: Ζαννής Ψάλτης
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσσα Τριανταφύλλη

Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας
Στα video εμφανίζονται: Μαρία Καβογιάννη, Δήμητρα Χατούπη, Aλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Παπαγεωργίου και οι μικρές Νίκη και Όλγα Σκιαδαρέση.
Δυστυχώς η παράσταση δεν ευτύχησε. Η σκηνοθεσία αρκέστηκε σε μια επιφανειακή καθοδήγηση των ηθοποιών και αναπτύχθηκε γύρω από μοτίβα και κλισέ διαφημιστικού και τηλεοπτικού τύπου -βλ. αγχος μην πέσει το βούτυρο στη μοκέτα της χάπι φάμιλι...Όσο ειρωνικό κι αν είναι ένα τέτοιο σχόλιο δεν παύει να είναι και τετριμένο.
Η υποκριτική ακολούθησε την ίδια λογική προσπαθώντας κατα τόπους να υπενθυμίσει τη θεατρική πράξη, ωστόσο, ιδιαίτερα στην περίπτωση της κ. Καραμπέτη αφέθηκε επίσης κατά πολλούς τόπους σε εξάρσεις θεατρινισμού. Είναι πρόχειρο να βλέπεις αυτούς τους ηθοποιούς να αφήνονται επί σκηνής στην τηλεοπτική τους μανιέρα.
Αυτή η αίσθηση προχειρότητας και ευκολίας κυριαρχούσε και στο τεχνικό μέρος της παράστασης με τα προβαλλόμενα βίντεο, όπως και στο αισθητικό με τη σκηνογραφική ιδέα του σουηδικής λογικής σπιτικού "ΙΚΕΑ".. μια ιδέα που καθώς φάνηκε έμεινε μόνο στα σκαριά..

Δεν υπάρχουν σχόλια: