Σελίδες

18/3/07

Η Τελευταία Μάσκα: Fallimento

Του Κώστα Λογαρά

Η πόρνη Πατρινέλλα, γνήσια απόγονος της Μήδειας, η γυναίκα που πληγώνεται και οφείλει στους θεούς της να υπερασπισθεί τα δίκαια τους. Και θα τα υπερασπισθεί με μια πρωτόγονη βαρβαρότητα, η Βία ξεχειλίζει. Ο Άνθρωπος πρέπει να πληρώσει το Πάθος του όταν εκείνο πραγματώνεται με την μορφή της Αμαρτίας. Ο εραστής διέπραξε Ύβρη απέναντι στους θεούς και οφείλει να πληρώσει. Θα θάψει με τα ίδια του τα χέρια το νόμιμο παιδί του, ξεπληρώνοντας με το αθώο αίμα, χυμένο θυσία στον βωμό της Άρτεμης, τον πόνο που προκάλεσε. Η πόρνη – φονιάς με την σειρά της προσέβαλε την Τάξη, θα βασανιστεί, θα διαπομπευτεί δημόσια και θα θανατωθεί. Μόνον έτσι θα εξαγνιστεί από την άνομη θυσία. Ο χορός, ο Δήμος πώς θα ξεπληρώσει τον καινούργιο φόνο; Ο Καρνάβαλος θα καεί στην πυρά, η μνήμη όμως δεν θα εξαφανιστεί μέσα στην στάχτη. Η μια γενιά θα διαδέχεται την άλλη και σε κάθε γύρισμα του ετήσιου κύκλου θα τελούνται εδικές θυσίες στους θεούς του Κάτω Κόσμου για να εξαγνιστούν οι πολίτες και να καρπίσει η γη.

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος έστησε μια έξοχη παράσταση. Πάνω στην σκηνή επτά ηθοποιοί, ο Δήμος, με κοστούμια και τσίγκινους κουβάδες στα χέρια, βγαίνουν εναλλάξ από τον Χορό, προκειμένου να υποδυθούν τον Τραγικό Ήρωα, την πόρνη Πατρινέλλα. Και οι επτά Άνδρες, χρησιμοποιώντας τεχνικές του σωματικού θεάτρου με έντονο τον χαρακτήρα του τελετουργικού στοιχείου, πλησιάζουν ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο την Γυναίκα – Σύμβολο. Και παρ' όλο που υποδύονται μια γυναίκα με το σώμα τους γυμνό από την μέση και πάνω, ούτε μια στιγμή δεν περνά από το μυαλό του θεατή ότι αυτός εκεί πάνω στην σκηνή ανήκει στο άλλο φύλο. Η κορύφωση του Πάθους και μετά η Κάθαρση. Εξαγνισμένοι, ανηφορίζουμε την Πειραιώς Τετάρτη βράδυ.

Σκηνοθεσία – Δομική επεξεργασία κειμένου – Μουσική επιμέλεια: Θεόδωρος Τερζόπουλος
Φωτισμοί: Θεόδωρος Τερζόπουλος – Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Παίζουν: Τάσος Δήμας, Γιώργος Συμεωνίδης, Μελέτης Ηλίας, Σάββας Στρούμπος, Νικηφόρος Βλάσσης, Αντώνης Μυριαγκός, Δημήτρης Καρτόκης

Θέατρο Άττις
Λεωνίδου 7, 210-5226.260

Δεν υπάρχουν σχόλια: