Σελίδες

21/2/08

Από δω και πέρα μόνο Happy End

της Γεωργίας Μαυραγάνη

Η νέα δουλειά της Γεωργίας Μαυραγάνη έχει και φέτος όλα τα συστατικά της επιτυχίας: τη Βάσω Καβαλιεράτου που μας κλείνει το μάτι από ένα κάρο μεριές (τι Ψυχραιμία, τι Ζελόβ, όλα τα προλαβαίνει αυτό το κορίτσι), τον Αντώνη Ντουράκη που είναι σταθερός της παρέας, τον καταπληκτικό εξώστη του Χώρα και κάτι μαγευτικές μουσικές. Η Γεωργία που ειδικεύεται στην ανάλυση των φαντασιώσεών μας φέρνει επιτέλους φέτος επί σκηνής ένα πολυετές δικό της όνειρο και ένα διαχρονικό αγαπημένο (κοριτσίστικο κυρίως) παραμύθι: το Breakfast at Tiffany’s. Με μια ματιά αρκούντως κριτική, γεμάτη ειρωνεία και παιχνιδιάρικη διάθεση, ξαναδιαβάζει τη νουβέλα του Truman Capote στην οποία βασίστηκε η ταινία του Blake Edwards και την διαμορφώνει ταιριαστά πατώντας παράλληλα και σε κομβικές σκηνές της κινηματογραφικής μεταφοράς. Το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και από τα δύο, οι ήρωες είναι εδώ περισσότερο αληθινοί και μόνο δυο μέτρα απόσταση από μας, άντε και κάποιες στιγμές, λίγο πιο γυμνοί.

Η αγαπημένη μας Holly Golightly, ένα κορίτσι με μπερδεμένο παρελθόν που ξεκίνησε από κάποια επαρχία κι έφτασε στη μαγευτική μεγαλούπολη για να μπλεχτεί στα δίχτυα της, αλλάζει εντελώς σχήμα και μορφή. Εκτός από το μικρό μαύρο φόρεμά της φοράει και το σώμα της Βάσως Καβαλιεράτου και αφήνει τις πέρλες κατά μέρος. Όταν ο Αντώνης Ντουράκης επιμένει να τον ερωτευτεί, αυτή σχεδόν ενδίδει, γιατί όπως καλά ξέρουμε ο επιμένων νικά, αφού πρώτα ξεπεράσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Εμπόδια όχι μικρά, αν θυμηθούμε τον τρόπο με το οποίο συμπληρώνουν το εισόδημά τους και οι δυο τους πριν ερωτευτούν: χρεώνοντας κατιτίς παραπάνω σε όσους επιθυμούν τα νιάτα και την ομορφιά τους.

Το ζεύγος όμως θα ήταν πολύ μόνο στη σκηνή, αν δεν είχε λαμπερούς ανθρώπους να παίρνουν μέρος στις δεξιώσεις τους. Ο Χρήστος Θεοδωρίδης σηκώνει στους ώμους του το βάρος όλων των υπόλοιπων ρόλων φορώντας καπέλα, γυαλιά και άλλα βοηθητικά σύνεργα. Μεταμορφώνεται από κυρία με τουρμπάνι μέχρι μόνιμο αφηγητή-κομπέρ της παράστασης που μας τραγουδάει κι όλας. Εντωμεταξύ, το σέξι ζευγάρι Holly και Paul σα δυο σκανδαλιάρικα παιδιά πάνε σε πάρτι, κάνουν βόλτα στο πάρκο και στη βιβλιοθήκη, κλέβουν (και μετά επιστρέφουν) πράγματα από το κοινό και κυνηγούν μια γάτα δίχως όνομα.

Σιωπές, βλέμματα, αγγίγματα μας πείθουν για την αλήθεια του έρωτά τους, η live μουσική και η φωνή της Σαρρή μας εκπλήσσει ευχάριστα μεν (αν και έχει ακόμη δουλειά, μικρή είναι ακόμη, άλλωστε) και το βεβιασμένο happy end μας δίνει αυτό που θέλουμε, όχι χωρίς να μας περιπαίζει κάπως για αυτή μας την αδυναμία. Γιατί, ναι, είμαστε από σάρκα και όχι από πέτρα και η Γεωργία Μαυραγάνη το γνωρίζει καλά. Αντί να μας αφήσει να βουλιάξουμε στη θλίψη ενός απραγματοποίητου έρωτα (όπως συμβαίνει στο βιβλίο), φέρνει μια μικρή ανατροπή, ένα ευχάριστο μπέρδεμα και μας βάζει να ακούμε τη σωστή, πασπαλισμένη με χρυσόσκονη χόλιγουντ εκδοχή της ιστορίας: τις προετοιμασίες των δυο για μια κοινή ζωή. Και ζήσαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα.

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά/ Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος
Φωτισμοί: Γιώργος Φακούρας
Ζωντανή Ορχήστρα: Μάνος Ροβίθης, Κωστής Ζουλιάτης, Σοφία Σαρρή
Επιμέλεια Κίνησης: Χρήστος Θεοδωρίδης
Παίζουν: Αντώνης Ντουράκης, Βάσω Καβαλιεράτου, Χρήστος Θεοδωρίδης

Θέατρο Χώρα -Σκηνή Μικρή Χώρα
Αμοργού 20, Κυψέλη, 210 8673945

Δεν υπάρχουν σχόλια: