Σελίδες

22/2/08

Φρίντα - Φρίντα (με το βλέμμα της Φρίντα)

της Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ

Στο τέλος αυτό που μένει ολοζώντανο είναι τα έργα μας. Η κοινότυπα γκρίζα ετούτη φράση αποκτά ιδιαίτερο χρώμα ή και χρώματα όταν τα έργα που απομένουν είναι ζωγραφικά αριστουργήματα και ιδιαίτερα όταν ζωγράφος τους είναι η πολύχρωμη και εντυπωσιακή Frida Kahlo. Η παράσταση που έχει στηθεί στην δεύτερη σκηνή του θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας δεν είναι ακόμα μία παρουσίαση της βιογραφίας της Μεξικάνας ζωγράφου με την πολυτάραχη και περιπετειώδη ζωή, αλλά περισσότερο ένα λαμπερό αποτύπωμα σε ολοζώντανο θεατρικό καμβά ετούτη την φορά όχι απλώς μεμονομένων γεγονότων - σταθμών στη ζωή της, αλλά στοιχείων που αναδεικνύουν ξεκάθαρα τις γραμμές που χάραξαν την ουσία του χαρακτήρα της.

Η Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ, Μεξικάνα κι η ίδια στην καταγωγή, με αφομοιωμένη προφανώς στην κουλτούρα της την τέχνη της Kahlo έστησε στη μικρή σκηνή του Κεφαλληνίας με τον πλέον αυθεντικό και ειλικρινή τρόπο μια αναζωογονητική και ουσιαστικά εντυπωσιακή παράσταση που θα μπορούσε χωρίς αμφιβολία να χαρακτηριστεί ένας ύμνος στην ίδια τη ζωή. Μοίρασε το πνεύμα της ζωγράφου -που αποτύπωσε το δισυπόστατο του χαρακτήρα της στον πίνακα "The two Fridas" εξάλλου- σε δύο χαρισματικές πραγματικά ηθοποιούς για να εκφράσει τόσο την ανυπόταχτη και αγέρωχη ψυχή με τις ινδιάνικες ακαταπόνητες καταβολές όσο και την εσωστρεφή πνευματική προσωπικότητα που προσπάθησε να καταλάβει και να αποτυπώσει με την τέχνη της όλο το μυστήριο της ζωής καθώς ερχόταν διαρκώς αντιμέτωπη με το μεγάλο αδιέξοδο του θανάτου.

Τόσο η Φένια Παπαδόδημα όσο και η Κωνσταντίνα Τάκαλου καταδύονται στα άδυτα της προσωπικότητας της ζωγράφου που κατέκτησε τον κόσμο χωρίς να φείδονται να της χαριστούν ούτε λεπτό για να ξαναφέρουν πάλι στο φως, μέσα από τη δική τους εκφραστικότητα και διαθεσιμότητα, αναγεννημένα πιά, με όλα τα χρώματα και τις αποχρώσεις, το χιούμορ της, τη χαρά και το σαρκασμό με τα οποία και η ίδια η Φρίντα διαπραγματεύτηκε την ζωή της. Ακόμα και ο θάνατος εδώ ακούγεται σαν ένα σπαραχτικό τραγούδι ισπανικό κι αφήνεσαι στη φωνή του Γιάννη Φίλια γλυκά να στον τραγουδήσει ή ακόμα ακόμα έχει τη γεύση από ρόφημα -έκπληξη μεξικανικό που λίγο πριν την παράσταση η Φρίντα αυτοπροσώπως κερνάει.

Σκηνοθεσία: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ
Μετάφραση: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλεζ - Χρήστος Κωνσταντέλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλος
Φωτισμοί: Τάσος Ζαφειρόπουλος
Μουσική: Ορέστης Καμπερίδης
Παίζουν: Φένια Παπαδόδημα, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιάννης Φίλιας

Θέατρο οδού Κεφαλληνίας - Β σκηνή
Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη,Τηλ. 210-8838727

Δεν υπάρχουν σχόλια: