Σελίδες

17/2/12

Η Κατάρα της Ίρμα Βεπ

"Τι κοινό έχουν ο Δράκουλας, ο Λυκάνθρωπος, η Τζέην Έιρ, μια μούμια που νεκρανασταίνεται στην Αίγυπτο και η Ρεβέκκα; Μα την Κατάρα φυσικά.  Την Κατάρα της Ίρμα Βεπ."

Δύο ηθοποιοί, πενηνταεφτά διαφορετικά κοστούμε (ναι, 57, καλά ακούσατε) και ένα θεατρικό γραμμένο από τον Charles Ludlam, ιδρυτή του Ridiculous Theatre Company. Ο Αντώνης Λουδάρος και ο Γεράσιμος   Γεννατάς δίνουν, κατά τα φαινόμενα, ρεσιτάλ ερμηνείας εδώ και καιρό και ετοιμάζονται να ανέβουν στη συμπρωτεύουσα για να συνεχίσουν το τζέρτζελο. Αν κρίνω από τις φωτογραφίες και από όσες φορές τους έχω δει, αυτή η παράσταση έχει άπειρη πλάκα. Αρκεί να πιάνετε τέτοιου είδους αστεία, βέβαια.

Ο original τίτλος του θεατρικού είναι The Mystery of Irma Vep και είναι στην ουσία μια παρωδία του είδους. Όλος ο Ηρακλής Πουαρό, ο Χίτσκοκ, ο Δράκουλας, ο Φρανκεστάιν, κάμποσος Σαίξπηρ και ένα σωρό ακόμα βιβλία και ταινίες μυστηρίου έδωσαν τροφή σε αυτό το ξεκαρδιστικό θεατρικό -θα τα θυμηθείτε από τις αναφορές. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μεταμοντέρντο μυστηριώδες και ματοβαμμένο σκετσάκι των αδερφών Μαρξ, όπως έχουν πει.

Οι δυο ηθοποιοί καλούνται να παίξουν αρχικά τους ρόλους ενός παντρεμένου ζευγαριού, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή. Κάπου τριγύρω βρίσκεται και το πνεύμα της πεθαμένης πρώην γυναίκας του Αιγυπτιολόγου καλοπαντρεμένου συζύγου, διάφορες αιγυπτιακές θεότητες, μούμιες, λυκάνθρωποι και βαμπίρ, ένας θεός ξέρει πως μπλέκουν όλαυτά και πως προλαβαίνουν δυο ηθοποιοί να αλλάξουν τόσα κοστούμια μπαινοβγαίνοντας στη σκηνή.

Η παράσταση παίχτηκε το 2000 με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Ήβη με τους Άκη Σακελλαρίου και Αντώνη Καφετζόπουλο. Κρίμα που το έχασα τότε (φαίνεται δε μου 'χε γεμίσει το μάτι), κρίμα που μάλλον θα το χάσω και τώρα. Καλή διασκέδαση στους πιο τυχερούς.

Μετάφραση: Λάκης Λαζόπουλος,  Άκης Σακελλαρίου, Κων/νος Αρβανιτάκης, Μαριλένα Παναγιωτοπούλου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Τσάμης
Κοστούμια: Clare Bracewell
Μακιγιάζ: Άγγελος Μέντης
Περούκες: Χρόνης Τζίμας
Σκηνικά: Λίλη Πεζανού
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος
Παραγωγή: Άκης Σακελλαρίου
Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Αντώνης Λουδάρος

Θέατρο Ροές (έως Κυριακή 11 Μαρτίου)
Ιάκχου 16, Γκάζι, 210 3474312

Θέατρο Εγνατία (από 15 Μαρτίου)
Πατριάρχου Ιωακείμ 1, 2310-225172
Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: