Σελίδες

27/2/07

Ήρωες

Της Ελένης Γκασούκα

Που πρόλαβαν να παρωδήσουν το Δύο του Παπαϊωάννου; Όχι μακριά, εκεί στη γειτονιά του, στο Μικρό Παλλάς. Όχι με κακία, αλλά από αβρότητα και καλή αίσθηση χιούμορ, υποθέτω, (άλλωστε η Ελληνική Θεαμάτων έχει την παραγωγή και των δύο). Ποια ακριβώς σκηνή του Δύο; Άντε που δεν ξέρετε...ε, ναι, καλά το φανταστήκατε, τη σκηνή με τον αναπτήρα που πλέον θα μείνει χαραγμένη στην θεατρόφιλη ελληνική μνήμη για τα χρόνια που θα ‘ρθουν. Ένας περαστικός ζητάει φωτιά, αλλά η φωτιά όλο και φεύγει, κι αυτός όλο και τρέχει να τη φτάσει, και πιο πιθανό φαίνεται να τσακιστεί παρά να ανάψει το ρημαδοτσίγαρό του.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη πρωτιά των εφτά Ηρώων που τα σπάνε δευτερότριτα με τη μουσική τους παράσταση στο ανακαινισμένο και γκλαμουρομοντέρνο υπογειάκι (οξύμωρο σχήμα, έτσι). Καταφέρνουν για συνδυάσουν καμπαρέ και λαϊκά, τόσο που σου ‘ρχεται να πετάξεις γαρύφαλλα, δημοτικά που χορεύονται με φουστανέλες και Black Eyed Peas με Don’t Cha και ενδιάμεσα σκετσάκια που σατιρίζουν την ελληνική πραγματικότητα σε διάφορες εκφάνσεις της: ο χώρος του θεάματος και οι απαιτητικές οντισιόν, η στιχουργική, η ομοφοβία, η μετανάστευση στην Αυστραλία και η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, η πρώτη ερωτική επαφή. Μεγάλο το εύρος της φαντασίας της Ελένης Γκασούκα, το ίδιο και οι υποκριτικές και φωνητικές ικανότητες των νεαρών ηρώων της.

Ο κομπέρ μολαταύτα, τολμάει στην αρχή να μας διαβεβαιώσει ότι δε θα δούμε «τίποτα» και τελικά τα βλέπουμε όλα. Η σκηνοθεσία είναι απλή και χωρίς πολλά ευρήματα, αχρείαστα είναι άλλωστε. Η ζωντάνια των παιδιών είναι που μετράει, και οι φωνές τους, ειδικά μιας εύθραυστης νεανίδος και του μοναδικού Πάνου Μουζουράκη. Η ζωντανή μουσική δίνει και αυτή το δικό της αέρα στην παράσταση, και έχει πολλή πλάκα πέντε μουσικοί να προσπαθούν να κρατήσουν τα γέλια τους και να συγκεντρωθούν στο όργανό τους.

Δε θα πω πολλά, γιατί δεν ταιριάζει πολυλογία σε μια feel good παράσταση. Ακόμη κι αν πάτε ξινισμένοι, στο τέλος το κλίμα της παρέας θα σας τυλίξει σίγουρα.

Σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα
Σκηνική Επιμέλεια : Σπύρος Κωτσόπουλος
Φωτισμοί: Παύλος Ζαμενόπουλος
Ενορχήστρωση : Απόστολος Καλτσάς
Ζωντανή Μουσική : Απόστολος Καλτσάς, Σάκης Βαργεμτζίδης, Σωτήρης Καστάνης, Τάσος Πέππας, Μάριος Βαληνάκης
Παίζουν-τραγουδούν : Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Κορμανός, Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βίκυ Καρατζόγλου, Ματίνα Νικολάου, Μαρία Μανιώτη

Θέατρο Μικρό Παλλάς,
Στοά Σπυρομήλιου & Αμερικής 2 (Citylink), 210-3210025

Δεν υπάρχουν σχόλια: