Σελίδες

2/7/07

Θέατρο σε Τροχόσπιτο: Τζελσομίνα

της Pierrette Dupoyet

Το Θέατρο σε Τροχόσπιτο, μέρος της ενότητας το Φεστιβάλ Ταξιδεύει, αποτελεί απτή έκφραση της έννοιας του λαϊκού θεάτρου, άρα και αγαπημένη πρωτόγνωρη κίνηση εδώ στο Θέατρο για Όλους που οραματίζεται μια μετάλλαξη του κοινού σε πολυπληθές, ποικιλόμορφο και απαιτητικό.

Διότι, ναι, μεν το θέατρο ήταν κατεξοχήν ανοιχτό στο Δήμο σε αλλοτινές εποχές, σήμερα όμως το έχει λιγάκι γυρίσει στην ομφαλοσκόπηση. Κατά την προσφιλή θυμοσοφία «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», τους θεατρόφιλους απαρτίζουν κυρίως αυτοί που λαβαίνουν ενεργά μέρος και στη θεατρική θεωρία ή πράξη, καθώς βέβαια και η συνήθης ελίτ • σε αυτή φαίνεται, άλλωστε, να απευθύνεται και η απαγορευτικά υψηλή τιμή του εισιτηρίου –συνιστά μάλιστα μόνιμο παράπονο/ερώτηση που μου απευθύνουν και αδυνατώ να διευκρινίσω ικανοποιητικά.

Φέτος, το Φεστιβάλ Αθηνών μέσα στη γενικότερο lifting που ξεκίνησε από το ’06, πραγματοποιεί άνοιγμα σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Οι αθηναϊκές συνοικίες, κεντρικές ή απομακρυσμένες γειτονιές λειτουργούν λίγο σαν χωριά απλωμένα στον κάμπο που άλλοτε επισκέπτονταν τα γνωστά «μπουλούκια». Τώρα τα επισκέπτεται το ευφάνταστο πλεξιγκλάς τροχόσπιτο που ανοίγει και μετατρέπεται σε σκηνή με την Όλια Λαζαρίδου να ενσαρκώνει τη Φελινική ηρωίδα του La Strada σε μια πιο έξω καρδιά εκδοχή (καλύτερα να μη συγκρίνουμε, πάντως, ανόμοια μεγέθη, γιατί δε θα βγούμε κερδισμένοι). Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι αυτός που επιμελήθηκε την προσαρμογή του κειμένου στην ελληνική πραγματικότητα και φυσικά τη σκηνοθεσία, και ακολουθεί κατά πόδας στο τροχόσπιτο σε κάθε φασαριόζικη συνάντησή του με το κοινό, όπως κι εμείς.

Για όσους δεν πρόφτασαν, έχουν μια ευκαιρία ακόμα
(τρεις για την ακρίβεια): 3/7 στο πάρκο του Κολωνού, 10/7 στο Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς και 14/7 στη Μικρή Επίδαυρο.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά, Κοστούμια: Σωκράτης Σωκράτους
Μουσική: Κ. Βήτα
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Ερμηνεύουν: Όλια Λαζαρίδου

Ελληνικό Φεστιβάλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: