Σελίδες

21/2/12

Ιστορίες στον Έκτο



Την ομάδα Playback Ψ την ξέρουμε -έχει πίσω της ιστορία χρόνων στον αυτοσχεδιασμό και τη δραματοθεραπεία. Γεφυρώνει αποτελεσματικά το κενό ή χάσμα, αν θέλετε, μεταξύ κοινού και ηθοποιών μέσα από ένα ειλικρινές μοίρασμα. Οι παραστάσεις της ομάδας αποτελούν διαδραστικά δρώμενα όπου οι θεατές μοιράζονται ιστορίες από τη ζωή τους, τις οποίες ειδικά εκπαιδευμένοι ηθοποιοί αναπαριστούν στη σκηνή.

Στην εποχή κρίσης  που βιώνουμε που "τα θεμέλια καταρρίπτονται" η ομάδα Playback Ψ δουλεύει με το εργαλείο θεατρικού πειραματισμού που φέρνει κοντά καλλιτέχνες και θεατές σε μια "συνολική εμπειρία ανθρώπινης συνύπαρξης". 

Ο Λάμπρος Γιώτης, ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής ίδρυσε την αστική - μη κερδοσκοπική Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας "Παλμός" το 2005 με σκοπό την έρευνα και τη δράση στο πεδίο που εκτείνεται ανάμεσα στην τέχνη του θεάτρου, την ψυχοθεραπεία και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν ομάδες δραματοθεραπείας και εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ οι παραστάσεις Playback δεν αποτελούν θεατρικές παραστάσεις με τη στενή έννοια του όρου, αλλά διαδραστικά δρώμενα με δυναμική και από τις δύο πλευρές της ράμπας.

Η ομάδα Playback Ψ αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένους ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικους και αναπαριστά με άμεσο αυτοσχεδιασμό τις προσωπικές αφηγήσεις του συμμετέχοντος κοινού. Μέχρι τώρα η ομάδα έχει παίξει σε θέατρα, σχολεία, νοσοκομεία, ψυχιατρεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Η μέθοδος του Playback Theatre ιδρύθηκε από το Jonathan Fox με σπουδές στο γνωστό μας ψυχόδραμα του Moreno και τη συμβία του, Jo Salas. Έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος, καθώς και ωε αποτελεσματικό εργαλείο στην εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, για θέματα όπως management, επικοινωνιακά skills και τα λοιπά.

Και, για όσους σκέφτονται ότι δεν αισθάνονται άνετα ή δε μπορούν να εκτεθούν, παραθέτω δυο λόγια του Jerzy Grotowski
"Το ζητούμενο για μας είναι τι θέλεις να κάνεις με τη ζωή σου. Θέλεις να κρύψεις ή να αποκαλύψεις τον εαυτό σου; "

Σκηνοθεσία - Συντονισμός : Λάμπρος Γιώτης, Δημήτρης Μπέγιογλου
Μουσική: Κατερίνα Ελοσίτου, Γιάννης Παπαθανασίου
Εικαστική επιμέλεια: Μάγδα Τσαγκαράκη, Ελένη Γύρα – συμμετοχή εικαστικών καλλιτεχνών
Φωτισμοί: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λάμπρος Γιώτης
Παίζουν: Δάνης Απτόσογλου, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Αντώνης Ιορδάνου, Μαργαρίτα Καστρινού, Βέρα Λάρδη, Γόνη Λούκα, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Μαριλίζα Χρονέα

Παλμός Έκφρασης και Θεραπείας
Κλεισθένους 3,  Πλατεία Κοτζιά (πίσω από το Δημαρχείο), Κρατήσεις θέσεων: 6980699970

Παραστάσεις:  Κάθε Κυριακή στις 19.00
Ελεύθερη είσοδος (ή αλλιώς ό,τι έχετε ευχαρίστηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: