Σελίδες

23/2/12

Λευκές Νύχτες



Η φυγή από την πραγματικότητα κάνει καλό, αυτό το ξέρετε. Πόσο μάλλον, αν πρόκειται για φυγή ολική και ανώδυνη. Το θέατρο βοηθάει πάντα σε κάτι τέτοια ταξίδια στο άγνωστο, όπως και ο κινηματογράφος και η λογοτεχνία. Πόσο καλύτερα δουλεύει μερικές φορές ο συνδυασμός θεάτρου και λογοτεχνίας, πάντως... Τότε δυο ονειρικά περιβάλλοντα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν το θεατή να ξεχαστεί για λίγο, να κάνει μια βουτιά σε μια άλλη εποχή, να μεταμορφωθεί ο ίδιος -αν το θέλει- μέσω της ταύτισης σε κάποιον από τους χαρακτήρες στη σκηνή.

Κλείστε τα μάτια και μεταφερθείτε στην Αγία Πετρούπολη το 1800. Χαθείτε στην πόλη, περπατήστε σε κάθε δρομάκι της, ανακαλύψτε κάθε σκοτεινή γωνιά της; Σκοτεινή; Μα, ναι, είναι βράδυ και ο ήρωας, ένας μοναχικός και ντροπαλός νέος βολτάρει αμέριμνα και θυμάται μια παλιά ερωτική ιστορία. Με ένα παράξενο κορίτσι -κάπως έτσι δεν είναι πάντα; Πρώτη νύχτα, δεύτερη νύχτα, τρίτη νύχτα...Ο αφηγητής περιγράφει πως γνώρισε την Αναστασία - Νάστενκα και πως τη συναντούσε κάθε νύχτα στο ίδιο μέρος, χωρίς να ξέρει σχεδόν τίποτα γι'αυτή. Έτσι, σιγά-σιγά, μάθαινε το μυστικό της... 

Το διήγημα Λευκές Νύχτες του Φιοντόρ Ντοστογιέφκι έχει ανέβει πολλές φορές στο θέατρο και έχει μεταφερθεί άλλες τόσες στον κινηματογράφο. Αυτή τη φορά η μυστηριώδης νέα είναι η γλυκιά Λουκία Μιχαλοπούλου και ο ερωτοχτυπημένος αφηγητής ο Στάθης Μαντζώρος, που είμαι σίγουρη ότι τα βγάζει πέρα μια χαρά, παρότι το παρουσιαστικό του δεν παραπέμπει ιδιαίτερα σε ντροπαλό νέο. Ο Δημήτρης Καταλειφός ξέρει τι κάνει, οπότε δεν ανησυχώ -ξέρει την υποκριτική και τη σκηνοθεσία όπως τον κήπο του. Μερικές σκέψεις του σχετικά με το θεατρικό:

"Ονειροπόλος είναι αυτός που επιδιώκει πράγματα ακατόρθωτα, που δε λαμβάνει υπόψιν του την πραγματικότητα και δε δεσμεύεται απ΄αυτήν. Μια καλοκαιριάτικη λευκή νύχτα ο Ονειροπόλος συναντάει τη Νάστενκα. Μαζί δραπετεύουν από την πεζή αυτή πραγματικότητα που τους περιβάλλει, σ΄έναν κόσμο παραμυθένιο που θα τους εξασφαλίσει τουλάχιστον μία αληθινή στιγμή ευτυχίας".
Δείτε μερικές σκηνές της ταινίας που έκανε ο Βισκόντι με τον τίτλο Le Notte Bianche με πρωταγωνιστές το Marcello Mastroianni και τη Maria Schell (στα ιταλικά):




Mετάφραση: Αρης Αλεξάνδρου
Διασκευή: ομάδα εργασίας στη διάρκεια των προβών
Σκηνοθεσία: Δήτρης Καταλειφός
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Moυσική: Σταύρος Γασπαράτος
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Φωτιάδη
Διεύθυνση παραγωγής:  Μαρία Ξανθοπουλιδου
Παίζουν: Λουκία Μιχαλοπούλου, Στάθης Μαντζώρος

Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, Β΄σκηνή
Κεφαλληνίας 18, 210 8838727
                                       
Παραστάσεις: Δε & Τρ, 21.00 από 6 Μαρτίου
Γενική Είσοδος: 16€

Δεν υπάρχουν σχόλια: