Σελίδες

19/2/12

Θα πηδήξω από το παράθυρο


Σε καιρούς λιτότητας και όχι μόνο, ανεβαίνουν λογιών-λογιών θεατρικές παραστάσεις. Ποιοτικές, φαντασμαγορικές, λιτές, ε, και μερικές ξεπέτες -δε γίνεται να το αποφύγεις το άρπα-κόλλα στην Ελλάδα. Συχνά-πυκνά, ακόμη και αυτές οι παραστάσεις που δε μας γεμίζουν αρχικά το μάτι, μπορεί να αποτελέσουν μια μεγάλη έκπληξη. Αρκεί να τους δώσουμε μια ευκαιρία.

Τώρα, ας πούμε, ο τίτλος Θα πηδήξω από το παράθυρο μοιάζει λίγο εύκολος, όχι; Αν σας πω ότι η παράσταση είναι διασκευή του Ζωρζ Φεϋντώ, ίσως να αλλάξετε και γνώμη. Πρόκειται για μια παράσταση άκρως "παραδοσιακή", με την Φίνος Φιλμς έννοια του όρου. Προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα του 60 (η μουσική υπόκρουση του τρέιλερ το μαρτυρά) η φάρσα του έξοχου μαέστρου του μπουλβάρ (ελαφρού θεάτρου της Γαλλίας του προ-περασμένου αιώνα) βγάζει σίγουρα γέλιο, και ενδείκνυται για όσους δεν ψάχνουν πρωτοπορία και βαθιά νοήματα, αλλά απενοχοποιημένη διασκέδαση.

Από την άλλη την Κάτια Νικολαΐδου την ξέρουμε και την παραδεχόμαστε, έχει τον τρόπο της. Το ίδιο και η νεαρά καμαριέρα της υπόθεσης Ελευθερία Ευθυμιάτου. Μερικές φορές, τελικά, δυο αιθέριες παρουσίες και μια κατάσταση λίγο χαχαχούχα είναι αρκετά για να μας φέρουν λίγο γέλιο στην εκτεταμένη μαυρίλα της εποχής.

Ο θίασος που έστησαν οι παλιές στο χώρο θεατρικές επιχειρήσεις Λεμπέση είναι αρχικά λίγο...περιοδεύων. Θα εγκατασταθεί στο Αθήναιον στη Θεσσαλονίκη από αρχές Μάρτη, για να σας αποκαλύψει πως θα τα βγάλει πέρα η ζηλιάρα σύζυγος με τον γυναικά άντρα της, έναν σωφέρ, μια υπηρέτρια και τα λοιπά και τα λοιπά και τα λοιπά.

Δείτε το τρέιλερ:

Μετάφραση – Διασκευή: Γιώργος Μπονόρας
Σκηνοθεσία: Μάνος Παπαγιάννης
Μουσική Επιμέλεια: Σωκράτης Παπαϊωάννου
Σκηνικά: Παναγιώτα Δαλιάνη
Παίζουν: Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Κάτια Νικολαΐδου, Μάνος Παπαγιάννης, Γιάννης Μπουραζάνας, Γιώργος Κρήτος, Ελευθερία Ευθυμιάτου

Θέατρο Αθήναιον
Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35, 2310 832060
Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: