Σελίδες

19/2/12

Η Έκτη Καρυάτιδα


Αστείος τίτλος και ακόμη πιο αστείος συνδυασμός. Έχω, αλήθεια, αφάνταστη περιέργεια και πελώρια λαχτάρα να δω αυτήν εδώ την παράσταση. Ο εικαστικός Κώστας Τσόκλης γίνεται ομάδα με την Σοφία Φιλιππίδου (λατρεμένη για την αδυναμία να της να κατηγοριοποιηθεί) και μαζί ανεβάζουν το θεατρικό των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη. Για να δούμε.

Η υπόθεση έχει ως εξής: μια ξεναγός της οποίας το νεοκλασικό (ματσωμένη) κινδυνεύει να κατεδαφιστεί, ανακαλεί το παρελθόν της και περιμένει με αγωνία την Έκτη Καρυάτιδα από το Λονδίνο, για να την βάλει να κάνει παρέα με τις αδελφές της. Θέατρο Παραλόγου μου μυρίζει, εντελώς Περιμένοντας το Γκοντό φάση, όχι; Η Φιλιππίδου είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να δώσει σάρκα και οστά σε μια ηρωίδα χαμένη στις αναμνήσεις και κολλημένη στα παράλογα οράματά της. Ο Τσόκλης πάλι, είναι ικανός να στήσει ένα χώρο ανάμεσα στο όνειρο και την παρακμή. Αναλαμβάνει τα πάντα: σκηνοθετεί την ηθοποιό, φωτίζει το χώρο και επιλέγει - δημιουργεί τα σκηνικά και τα κοστούμια. Σε τέτοιους καιρούς λιτότητας είναι καλή ιδέα να είναι κανείς πολυτεχνίτης. Σημειωτέον, είναι πρώτη φορά που ο εικαστικός αποτολμά να καταπιαστεί με θεατρικό υλικό.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το έργο είναι "ένας βαθιά δραματικός όσο και σπαρταριστός αποχαιρετισμός στην Ελλάδα που έφυγε ανεπιστρεπτί". Και που πήγε;


Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμι - Φωτισμοί: Κώστας Τσόκλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια
Παίζει: Σοφία Φιλιππίδου

Θέατρο Άλμα
Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17, 210 5220100
Δε, Τρ (από 5/3/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: