23/2/12

Αριστοφάνη Όρνιθες


Μία ροκ όπερα για εφήβους και όχι μόνο προτείνει η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατροπαιδαγωγός και σκηνοθέτης. Σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, γνωστό για τη σημαντική δράση του στο χώρο, η Τζωρτζίνα ανεβάζει τις Όρνιθες του Αριστοφάνη, ένα κείμενο οικείο στους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τι καλύτερο, λοιπόν, να το δουν να παριστάνεται επί σκηνής, μήπως και ξεστραβωθούν λιγάκι, που λέει ο λόγος.

Η θεματική του έργου, μας λέει το δελτίο τύπου,  εμπλουτίζει τη φαντασία και διευρύνει τους πολιτικούς και περιβαλλοντολογικούς προβληματισμούς, όπως: πώς αντιλαμβανόμαστε την κοινωνία γύρω μας, πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, πώς η ουτοπία μιας καλύτερης Πολιτείας μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά μας.

Είναι μια σκηνική πράξη που μπορεί να διευρύνει την πολιτική σκέψη: ο Αριστοφάνης  προτείνοντας μια ουτοπία, τη Νεφελοκοκκυγία,  μας φέρνει αντιμέτωπους στο "εδώ και τώρα" της σκηνής, για να φανταστούμε μια καλύτερη κοινωνία και να σκεφτούμε από κοινού πώς μπορούμε να τη βελτιώσουμε την παρούσα. 

Όσο για το συνδυασμό τριών βασικών αιτημάτων του σύγχρονου σχολείου: την αισθητική απόλαυση, την ψυχαγωγία και την διαθεματική βιωματική παιδαγωγική, όπως περιγράφονται στο δελτίο τύπου, έχω να πω ότι είναι λίγο wishful thinking, αλλά ας ελπίσουμε ότι θα ξημερώσουν άλλες μέρες. Μην αμελήσετε να πάτε να δείτε την παράσταση οικογενειακώς, είναι ό,τι πιο φρέσκο κυκλοφορεί σε νεανικό θέατρο -απέχει παρασάγγας από τις σχολικές παραστάσεις που έχουμε συνηθίσει.


Δείτε το τρέιλερ:
Σκηνοθεσία- Διασκευή: Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική Σύνθεση: Σπύρος Πανταζής/ Διδασκαλία κρουστών: Λαμπρίνα Αρβανιτίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη/Φωτογραφίες: Αριστέα Σταφυλαράκη
Σχεδιασμός φώτων στο θέατρο: Σπύρος Πίτσος
Θεατροπαιδαγωγικό Υλικό: Ηρώ Ποταμούση, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ζωή Λυμπεροπούλου
Παίζουν: Απόστολος Κουτσιανικούλης, Ελένη Κουτσιούμπα, Γιώργος Ματαράγκας, Πάνος Τοψίδης

Παραγωγή 4 Frontal

Θέατρο του Νέου Κόσμου
Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Πληροφορίες για οργανωμένες παραστάσεις: 212 10 25977, 6940 551319

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο, 18:00
Είσοδος: 12€, 10€ (φοιτητικό- μαθητικό Ευρώ)
Οργανωμένες παραστάσεις σε σχολεία (καθημερινές) 6€
Διάρκεια: 75΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: