Σελίδες

8/3/12

Εργαστήριο για το Θέατρο Φόρουμ από τον ΠΕ.ΣΥ.Θ.


Επειδή το Θέατρο των Καταπιεσμένων του Augusto Boal είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που 
αναπτύχθηκαν ποτέ στην προσπάθεια να εφαρμοστεί η θεατρική πράξη για τη λύση καταστάσεων κρίσης και τη δημιουργία διόδου επικοινωνίας, μια σύντομη ανακοίνωση για ένα σχετικό σεμινάριο θα σας χρησιμεύσει δίχως άλλο.

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων ήτοι ΠΕ.ΣΥ.Θ. που περνάει γενικά τα πάνδεινα για να συνεχίσει τη λειτουργία του, αλλά συνεχίζει δυναμικά διοργανώνει, όπως κάθε χρονιά ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια από τα μέλη για τα μέλη και χίλια δυο άλλα. Φέτος, μας φέρνει το Β΄ Θεατρολογικό Συνέδριο από 28 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου 2012 στο Ινστιτούτο Goethe, Ομήρου 14-16, Αθήνα με θέμα "Μετανάστες και πρόσφυγες στη σύγχρονη δραματουργία και τη σκηνική πράξη". Θέμα καυτό και επίκαιρο που εμπνέει ουκ ολίγους δραματουργούς και σκηνοθέτες τα τελευταία χρόνια.

Στα πλαίσια του συνεδρίου διοργανώνονται βιωματικά εργαστήρια, ένα από τα οποία αφορά το Θέατρο Φόρουμ (Forum Theatre), που ανήκει στο είδος του κοινωνικού θεάτρου που προανέφερα, δηλαδή το Θέατρο του Καταπιεσμένου (Theatre of the Oppressed). Ο τίτλος του εργαστηρίου είναι "Το Θέατρο Φόρουμ ως μέσο ένταξης των μεταναστών" και εμψυχώνουν η Χριστίνα Ζώνιου και η Νάγια Μποέμη, θεατρολόγοι.

Τι ακριβώς όμως να περιμένουμε απ'αυτό το εργαστήριο; Ιδού μια σύντομη περιγραφή: "Το Θέατρο Φόρουμ χρησιμοποιεί την εγγενή ανθρώπινη θεατρικότητα, βασιζόμενο στο αξίωμα ότι το θέατρο, όπως η γλώσσα, είναι προσιτό σε όλους, αρκεί να διδαχτούν τη μέθοδο, για να επιτύχει τον διάλογο (forum) και τη διεύρυνση των προσωπικών ορίων. Η συμμετοχή των μεταναστών σε θεατρικές δραστηριότητες διευκολύνει την προσαρμογή τους, κινητοποιώντας την κοινωνική και καλλιτεχνική τους δημιουργικότητα. Σκοπός είναι μέσω του θεάτρου και του παιχνιδιού να δραματοποιηθούν, να συζητηθούν και να ανατραπούν η αδικία και η καταπίεση -κοινωνική ή ψυχολογική- που μπορεί να βιώνει κάποιος σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Το θεατρικό εργαστήρι θα περιέχει: 1) θεατρικές ασκήσεις και παιχνίδια γνωριμίας του εαυτού και του άλλου – δημιουργία της ομάδας, 2) θεατρικές ασκήσεις και παιχνίδια προετοιμασίας για το Θέατρο Φόρουμ, 3) εξέλιξη των αυτοσχεδιασμών σε εν δυνάμει σκηνές Θεάτρου Φόρουμ."

Το εργαστήριο λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα 26/3, 16.00 – 21.00 με τη συμβολική συμμετοχή των 5 ευρώ ανά συμμετέχοντα. Υποβολή δηλώσεων για τη συμμετοχή γίνονται έως της 23 Μαρτίου 2012 στα γραφεία του ΠΕ.ΣΥ.Θ., όπου και θα πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια (κρατήσεις στο mail του Π.Ε.ΣΥ.Θ. pesyth [ατ] pesyth.gr με ονοματεπώνυμο, ιδιότητα και τηλέφωνο επικοινωνίας). Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Θα βγείτε από την αίθουσα αναζωογονημένοι και με ένα τι ικανότητας διαλόγου πιο πολύ από πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: