Σελίδες

19/3/12

Σιγά τα Αίματα! Oresteia Next Generation


Τόσο καιρό δεν έκανα αναφορά στον Κραουνάκη, από τη μια γιατί δεν έχει ανάγκη, από την άλλη γιατί το αμελούσα. Τώρα όμως που πήρε μια  διάκριση άκρως κολακευτική, θα πρέπει να συγχαρώ την ομάδα Σπείρα Σπείρα εγκάρδια.

Συγκεκριμένα, στον νέο τόμο του European Theatre Convention με τα αντιπροσωπευτικότερα θεατρικά της διετίας ανά χώρα θα περιληφθεί, εκτός των άλλων το Σιγά τα αίματα! Oresteia Next Generation του Άκη Δήμου. Τα άλλα έργα είναι  τα "Στην οθόνη φως" του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη από την ομάδα Grasshopper, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου και "Χλιμίντρισμα" του Μάριου Ποντίκα. Πληροφοριακά, την ελληνική επιτροπή αποτελούν η Ειρήνη Μουντράκη, ο Σάββας Πατσαλίδης και ο Γιώργος Πεφάνης.

Στη Αθηναίδα τους πρωτοείδαμε, πάνε χρόνια. Γελάσαμε, μάλλον ξεκαρδιστήκαμε -πόνεσε το μάγουλο από το τέντωμα, για να καταλάβεις. Που να φανταζόμασταν ότι αυτή η φρέσκια συνεργασία θα συνεχιζόταν για πολύ καιρό και θα είχε τόσο γκελ στο κοινό.  Η                    ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου Σπείρα Σπείρα με καλλιτεχνικό διευθυντή το Σταμάτη Κραουνάκη - ο οποίος παρεπιπτόντως είναι φοβερός, έχει ενημερωτικότατο site και πουλάει τα cd του online είναι πλέον ένα βήμα πιο πέρα. Άρτια, αστεία και με πολλά νιάτα, παρότι απευθύνεται σε μεγάλο και μη-εξειδικευμένο κοινό. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο νέο θεατρικό μουσικό έργο που γράφτηκε ειδικά για την ομάδα Σπείρα Σπείρα από τον Άκη Δήμου και είναι στην ουσία μια μουσικοχορευτική παρωδία της Ορέστειας.

Ο ίδιος ο συγγραφέας σημειώνει:

Το «Σιγά τα αίματα!...», με υπότιτλο: Oresteia, the next generation, γράφτηκε μετά από παραγγελία του Σταμάτη Κραουνάκη και της Σπείρας του. Κινητοποιημένος από το εκρηκτικό υλικό της ομάδας, έγραψα ένα … αχαρακτήριστο (αστείο πάντως) έργο με δράσεις, αντιδράσεις, χορούς, τραγούδια και την Ελλάδα του 2011…σε έκτακτη συμμετοχή. Πρωταγωνιστεί η, πασίγνωστη από αρχαιοτάτων χρόνων, οικογένεια των Ατρειδών με επικεφαλής τον ίδιο τον Αισχύλο, ο οποίος, απεγνωσμένα προσπαθεί να συλλάβει, να καταλάβει και να γράψει τα πάθη της. Μόνο που οι ήρωές του απιστούν, «κρεμώντας» τον συνεχώς και  οδηγώντας την έμπνευσή του σε άλλους δρόμους. Δρόμους αστείους, αιχμηρούς -αλλά κι απελπισμένους κάπου στο βάθος- και καταστάσεις  δραματικά (και παρανοϊκά) σύγχρονες.  Κοντολογίς: με όχημα την εμβληματική αισχύλεια τραγωδία και τον απόηχό της, το έργο σαρκάζει το σημερινό, ατελείωτο δράμα μας, διατρέχοντας παράλληλα στιγμές της νεώτερης Ιστορίας και…σταθμεύοντας σε διαφορετικά θεατρικά είδη. Κι όλ’ αυτά, άλλοτε με διαλόγους κι άλλοτε τραγουδιστά, άλλοτε μελαγχολικά κι άλλοτε ξεκαρδιστικά αστεία.                                                                                                                                  

Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Μουσική σύνθεση-τραγούδια: Σταμάτης Κραουνάκης
Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός
Σκηνικό: Μανόλης Παντελιδάκης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Ήχος: Δημήτρης Μουρλάς
Χειριστής φωτισμών: Απόστολος Στράντζαλης
Φωτογραφίες: Μaxime Gynselinck
Artwork: Φώτης Πεχλιβανίδης
Μουσική διεύθυνση-Πιάνο : Άρης Βλάχος
Παίζουν (και τραγουδούν): Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Jerome Kaluta, Θανάσης Καραθανάσης, Δημήτρης Μάριζας, Χρήστος Μουστάκας, Δημήτρης Μπογδάνος, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης

Μουσική Θεατρική Σκηνή "Αθηναίς"
Καστοριάς 34-36 Βοτανικός, 210 3480080

Παραστάσεις: Πα 21.30, Σά 21.30, Κυ 20.30
Είσοδος: 20, 15(φοιτητικό),  15(Λαϊκή Τετάρτης), 5(άνεργοι), Ειδική τιμή για γκρουπ άνω των 15 ατόμων



Δεν υπάρχουν σχόλια: