Σελίδες

2/4/12

Το Χέρι


Παράταση πήρε η Θεοδώρα Τζήμου με Το Χέρι του Tim Crouch. Κατανοητό να τραβάει το κοινό μια παράσταση που έχει πάμπολλα καλά: δυνατό και διαχρονικό κείμενο, σπινθηρίζουσα πρωταγωνίστρια και την απόλυτη σκηνοθέτη των φοιτητικών μου χρόνων: την Ελένη Πέγκα. Θυμάμαι συνέχεια και θα το θυμάμαι για πάντα -όποτε έρχεται η συζήτηση στα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα -στο δικό της ανέβασμα με τον Κωνσταντίνο Ρήγο να τσιτσιδώνεται δέκα εκατοστά από τη θέση μου, στην άκρη της πασαρέλας που έφτανε στο κοινό μέσα σε καπνούς, εκεί στο παλιό Plus Soda.  Καταλαβαίνετε το δέος μας, του Αντρέα και εμού, στα δεκαοκτώ μας άγουρα χρόνια. Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός, καταλάβετέ το. Κάτι άλλο έλεγα, όμως, και παρασύρθηκα.


Έως τις 15 Μαΐου θα παίζεται, λοιπόν, Το Χέρι του Τιμ Κράουτς στο πολύ "εμείς κι εμείς" Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Πρόκειται για ένα μονόλογο και ως εκ τούτου για ένα one-woman-show, η Θεοδώρα δεν τα φοβάται κάτι τέτοια. Γραμμένο το 2003 το My Arm έχει παιχτεί από την Αγγλία ως τον Καναδά και από τη Νότια Αμερική ως την Κορέα. "Αφηγείται  με τρόπο απλό, τρυφερό και οδυνηρά αστείο την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε σε ηλικία δέκα ετών να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης.

Το έργο μεταφρασμένο και σκηνοθετημένο από την Ελενα Πέγκα ανεβαίνει με αμεσότητα σαν μία intimate performance, όπου η ηρωίδα καθώς αφηγείται τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο, μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης-έκθεμα και «εκτιθέμενη» στα βλέμματα των θεατών, μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε για τον ρόλο της τέχνης σήμερα, τη βαναυσότητα των ανθρώπων στο διαφορετικό και την τροπή που μπορεί να πάρει η ζωή μας από μία παιδική απόφαση."

Τη Θεοδώρα Τζήμου θα την έχετε δει στον κινηματογράφο σε ταινίες του Γιάνναρη (ξεχνιέται η ερμηνεία της στο Δεκαπενταύγουστο; ), στην βραβευμένη Πανδώρα του Σταμπουλόπουλου και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Έχει συνεργαστεί με το Μαρμαρινό πολλάκις και τελευταία με τον Κακλέα και με τόσους άλλους, απλώς εδώ αναφέρω τις πιο αγαπημένες στιγμές.

Η Ελένη Πέγκα δεν σκηνοθετεί μόνο, αλλά γράφει και τα δικά της έργα, μεταφρασμένα και παιγμένα και εκτός, μάλιστα. Έχει συνεργαστεί πολύ και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος -θυμάμαι που διαπραγματεύτηκε τη Βαλκανική πολεμική ανακατωσούρα με τους Καινούργιους Φίλους. Τώρα, διάλεξε πάλι κάτι περίεργο, ανατρεπστικό, ένα έργο καθαρά food for thought.

"Η ηρωίδα αφηγείται μια ιστορία τριάντα χρόνων, τη δική της, σε μια ώρα˙ ένα χρόνο κάθε δυο λεπτά. Όλα ξεκίνησαν από ένα αθώο παιχνίδι με τον αδελφό της: ποιος θα κρατήσει ένα βότσαλο στο στόμα του για έναν μήνα, ποιος θα περπατήσει περισσότερη ώρα στις μύτες των ποδιών, ποιος μπορεί να σφίξει το δάκτυλο του με ένα λαστιχάκι για μιάμιση βδομάδα. Και ένα καλοκαιρινό βράδυ με πυροτεχνήματα σκέφτηκε να σηκώσει το χέρι της ψηλά. Και να το κρατήσει ψηλά. Μέσα σε ένα μήνα είχε πια τον δικό της παιδοψυχίατρο. Εγινε το κορίτσι με το χέρι.

Όμως εκείνη συνέχισε. Γιατί για πρώτη φορά συνειδητοποιούσε τα όρια της, πού τελείωνε εκείνη και πού άρχιζε ο υπόλοιπος κόσμος – ένιωθε πως είχε περίγραμμα. Εκείνη έθετε τους κανόνες. Δεν την καταλάβαιναν, την ένιωθαν σαν απειλή. Τη χτύπησαν, την προπηλάκισαν, σκέφτηκαν να της κάνουν εξορκισμό, την έστειλαν σε ίδρυμα. Αλλά εκείνη συνέχισε. Πήγε στο Λονδίνο και ξαφνικά έγινε έκθεμα. Και από πειραματόζωο έγινε διάσημη. Μια γυναίκα που όλοι ήθελαν να γνωρίσουν.", μας λέει το δελτίο τύπου.

Μετάφραση–Σκηνοθεσία–Σκηνικά: Έλενα Πέγκα
Μουσική: Hior Chronik
Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός
Ερμηνεύει: Θεοδώρα Τζήμου

Παραγωγή: Θέατρο Του Νέου Κόσμου, Protasi New Works

Θέατρο Του Νέου Κόσμου- Δώμα
Αντισθένους 7 και Θαρύπου
Στάση Μετρό Συγγρού - Φιξ, 210 9212900

Παραστάσεις: Δε και Τρ, 21.15 έως 15 Μα
Είσοδος: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό)
Διάρκεια: 75 λεπτά
Χωρητικότητα Σκηνής: 60 άτομα

2 σχόλια:

Stefanos Max είπε...

Γειά!
Ωραίο μπλογκ!

antigonos είπε...

Ευχαριστώ πολύ Στέφανε, απ'ότι βλέπω από το δικό σου μπλογκ, είσαι ειδικός στην ελληνική μπλογκόσφαιρα! Cool!