Σελίδες

23/9/07

Το αίμα που μαράθηκε

του Άκη Δήμου

Ο Άκης Δήμου, μετά την Κυρία με τις Καμέλιες και την Ιουλιέτα, γοητεύεται από μια όχι τόσο γνωστή ηρωίδα των νεοελληνικών χρόνων. Η Λιόλια με τα υγρά μάτια που πρωταγωνιστεί στην Κερένια Κούκλα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου είναι αυτή τη φορά η τυχερή, γιατί η Βιργινία πεθαίνει συντομότερα απ’ όσο πρέπει, όσο κι αν είναι στην ου σία η αφανής πρωταγωνίστρια.

Ένα αστικό μυθιστόρημα, που αρχικά δημοσιευόταν σε συνέχειες στην εφημερίδα Πατρίς, και ενώ ξεκίνησε για ηθογραφία κάπου στο δρόμο μπερδεύτηκε και έγινε σκοτεινό αφήγημα παράνομων ερώτων και παντοδύναμων φαντασμάτων.

Συνοπτικά, η ασθενική Βιργινία παντρεμένη, αλλά άτεκνη παίρνει στο σπίτι για παραδουλεύτρα(sic) μια μακρινή ξαδέρφη της τη Λιόλια, η οποία καταλήγει παράνομο ζευγάρι με τον άντρα της πρώτης. Η Βιργινία πεθαίνει, η Λιόλια μένει έγκυος, αισθάνεται όμως την κατάρα της νεκρής να πλανιέται πάνω από το κεφάλι της και αποζητάει τη συγγνώμη της. Μετά από καβγάδες, μαχαίρια, βόλτες σε νεκροταφεία η Λιόλια καταλήγει εντελώς μόνη, όπως ξεκίνησε, μόνο πιο πονεμένη.

Ο χώρος της παράστασης, το λευκοβαμμένο πατρικό του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη κάτω από το λόφο του Στρέφη στην Καλλιδρομίου είναι εξαιρετική επιλογή. Μας υποδέχεται ένα installation που καταφέρνει να χωρέσει μέχρι και τη Madonna μπροστά στο κρεβάτι του πόνου, και στη συνέχεια η προνομιακή τοποθέτηση του θεατή στην κορυφή δυο διαδρόμων που ενώνονται, δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθεί δυο διαφορετικές δράσεις συγχρόνως.

Τα λιτά νοσοκομειακά σκηνικά και η γενικότερη αφαίρεση του κειμέν ου θα μπορούσε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα, αν έλειπε ένα κάποιο στυλιζάρισμα, μια σκηνοθετική γραμμή μοντερνίζουσα μεν, άσκοπα πρωτοπόρα δε. Αχρείαστο γυμνό, ένα επιπλέον γκροτέσκο πρόσωπο νοσοκόμας, σπασμωδική, αφύσικη κίνηση και αρκετά καθαρά αφηγηματικά μέρη. Η καλύτερη παρουσία υποκριτικά ήταν η Τζίνα Θλιβέρη, αλλά από τη στιγμή που ακολουθούσαν περίεργη διδασκαλία, δε μπορεί κανείς να προσάψει τίποτα απευθείας στους ηθοποιούς.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης
Κίνηση: Ειρήνη Αλεξίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Παίζουν: Γεωργία Τσαγκαράκη, Τζίνα Θλιβέρη, Αγγελική Λεμονή, Γιωργής Τσαμπουράκης

Ομάδα Όχι Παίζουμε

Καλλιδρομίου 68, Εξάρχεια
210 8068552, 6978014815 (απαραίτητη η κράτηση θέσεων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: